Ръководството на "Пирогов" твърди, че задълженията за първи път са намалени

Ръководството на
Източник: БГНЕС

Просрочените задължения за първи път са намалени. Цените и медикаментите са намалени с 10%. Ако това е лошо управление, нека да управляваме зле. Това заяви уважаваният специалист проф. Николай Габровски, който е част от ръководството на "Пирогов". И той, и други негови колеги са категорични, че заплатите в болницата се увеличават.

Не е вярно, че се променят договори – от безсрочни към такива с шестмесечен изпитателен срок. Това заяви зам.-директорът по научната дейност в "Пирогов" доц. Олег Чолаков пред Нова телевизия. По думите му, това намерение е отменено, макар да е имало такова планирано преназначаване. Идеята е била факт заради налагащо се преструктуриране на хирургичната дейност в болницата.

Доц. Мая Аргирова пък отрече, че има някакъв недостиг на медикаменти и средства при работата в болницата. Вчера чух, че се брои спринцовка по спринцовка – нормално е да е така, за да се знае какво се потребява, добави и доц. Чолаков.

В момента шефът на „Пирогов” проф. Асен Балтов е на конгрес в Южна Африка, а неговите колеги го защитиха заради обвинения на протестиращи, че визитата му там е планирана отпреди половин година.

По думите на Габровски, голяма част от завършилите лекари ще предпочетат да търсят работа навън. В България заплащането по-ниско. Това демотивира много. Не издържат на това напрежение и натиск, призна още той в интервю за БНТ.

Освен това има много добре работещи частни структури, които привличат големи имена. Някои отидоха към държавни структури. В "Пирогов" се опитваме да въведем такъв ред, с който да привличаме специалистите, каза още той.

Габровски призна, че това винаги е било така, но това е и бреме и гордост да можеш да имаш най-добрите специалисти и да няма медицински случаи, с които да не можеш да се справиш:

"Хората решават за себе си дали да са част от това, което е Пирогов. А това е най-голямата структура за Спешна медицина в България. На фона на тези опити да се създава напрежение болницата работи в нормален ритъм. Средната заплата е повишена, макар и незначително за всички специалисти. Има ръст от 17% на болните."

Иначе днес, 7 декември, протестите на организираните от синдикалната структура на КТ "Подкрепа" в "Пирогов" лекари продължават.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.