Ръководството на "Пирогов" твърди, че задълженията за първи път са намалени


Ръководството на "Пирогов" твърди, че задълженията за първи път са намалени
Снимка: БГНЕС

2394

Просрочените задължения за първи път са намалени. Цените и медикаментите са намалени с 10%. Ако това е лошо управление, нека да управляваме зле. Това заяви уважаваният специалист проф. Николай Габровски, който е част от ръководството на "Пирогов". И той, и други негови колеги са категорични, че заплатите в болницата се увеличават.

Не е вярно, че се променят договори – от безсрочни към такива с шестмесечен изпитателен срок. Това заяви зам.-директорът по научната дейност в "Пирогов" доц. Олег Чолаков пред Нова телевизия. По думите му, това намерение е отменено, макар да е имало такова планирано преназначаване. Идеята е била факт заради налагащо се преструктуриране на хирургичната дейност в болницата.

Доц. Мая Аргирова пък отрече, че има някакъв недостиг на медикаменти и средства при работата в болницата. Вчера чух, че се брои спринцовка по спринцовка – нормално е да е така, за да се знае какво се потребява, добави и доц. Чолаков.

В момента шефът на „Пирогов” проф. Асен Балтов е на конгрес в Южна Африка, а неговите колеги го защитиха заради обвинения на протестиращи, че визитата му там е планирана отпреди половин година.

По думите на Габровски, голяма част от завършилите лекари ще предпочетат да търсят работа навън. В България заплащането по-ниско. Това демотивира много. Не издържат на това напрежение и натиск, призна още той в интервю за БНТ.

Освен това има много добре работещи частни структури, които привличат големи имена. Някои отидоха към държавни структури. В "Пирогов" се опитваме да въведем такъв ред, с който да привличаме специалистите, каза още той.

Габровски призна, че това винаги е било така, но това е и бреме и гордост да можеш да имаш най-добрите специалисти и да няма медицински случаи, с които да не можеш да се справиш:

"Хората решават за себе си дали да са част от това, което е Пирогов. А това е най-голямата структура за Спешна медицина в България. На фона на тези опити да се създава напрежение болницата работи в нормален ритъм. Средната заплата е повишена, макар и незначително за всички специалисти. Има ръст от 17% на болните."

Иначе днес, 7 декември, протестите на организираните от синдикалната структура на КТ "Подкрепа" в "Пирогов" лекари продължават.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички