Шефът на "Енерго-про" обвини ЧЕЗ в непрозрачност при продажбата на българския ѝ бизнес


Шефът на "Енерго-про" обвини ЧЕЗ в непрозрачност при продажбата на българския ѝ бизнес
Снимка: БГНЕС

8197

Един от най-големите бизнесмени в Чехия и собственик на "Енерго-про" Яромир Тесарж обвини ЧЕЗ в провеждане на непрозрачна процедура по продажбата на българския бизнес на чешката компания.

Тесарж, който говори пред чешкото издание lidovky.cz, е убеден, че нарочно е бил подведен. Според него от ЧЕЗ са предоставили различна информация и данни относно активите в България и затова неговата оферта е била по-малка, отколкото тази на купувачите от "Инерком България" ЕАД (кой всъщност купува ЕРП-то, научете ТУК). Именно заради това той обжалва и опитва да спре продажбата, която всъщност беше одобрена от Надзрония съвет на ЧЕЗ в Чехия. Припомняме, че ЧЕЗ е държавна компания и се управлява директно от Чехия.

Интересен факт е, че lidovky.cz споменава и цена – нещо, което досега не е официално коментирано. Съгласно информацията на чешката медия сделката е за над 8 млрд. чешки крони (малко над 315 млн. евро). По думите на депутата от ГЕРБ и председател на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев, годишният оборот на ЧЕЗ в България е около 1,8 млрд. лева.

"Над 20 години правя бизнес в Източна Европа, такова нещо досега не беше ми се случвало", коментира Тесарж. "В случай на непрозрачна процедура, това по същество ще представлява нерегламентирана държавна помощ, което е против европейските правила за конкуренция", добавя той.

"Процесът няма ясна стратегия, която да започне от началото до края. Неговата организация не съответства на размера на сделката и значението на актива. Начинът, по който беше стартиран, и ходът на отделните етапи не отговаряха на обичайните пазарни стандарти. Като цяло, процесът е неконкурентен за кандидат купувачите, които могат да намалят желанието си за участие по-нататък, и по този начин да се получи най-добрата оферта“, пише Тесарж в писмото, с което обжалва решението. То е адресирано до ЧЕЗ, а бордът на чешката компания досега не е коментирал.

Отзвук в Чехия

Lidovky.cz коментира и неизвестността на "Инерком България" ЕАД. Чешкото издание посочва като купувач "Инерком груп" ЕАД, но това всъщност е друга фирма, макар че по информация от Търговския регистър силният човек вътре е Гинка Върбакова. Заради познанството си с нея, енергийният министър Теменужка Петкова днес (23 февруари) подаде оставка.

Чешката медия коментира, че има множество въпроси относно финансирането, с което ще бъде купен българският бизнес на ЧЕЗ. Тя добавя, че "Инерком" ще получи заем от две компании, чиито имена не уточнява, на стойност 4,5 млрд. чешки крони, което обаче е едва половината от коментираната цена.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички