Шестима кандидати с интерес към обществената поръчка за ТОЛ системата

Шестима кандидати с интерес към обществената поръчка за ТОЛ системата
Източник: БГНЕС

Шест са постъпилите оферти в обществената поръчка за проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за събиране на тол такси от автомобилите над 3,5 т.

До 17 ч. днес те се подаваха в деловодството на Агенция „Пътна инфраструктура“, съобщиха от институцията. В КЗК са постъпили и три жалби.

Срокът за изпълнение на обществената поръчка е 19 месеца. Индикативната й стойност е 200 млн.лв. без ДДС. Тол системата ще замени сегашните винетки за събиране на пътни такси.

По-рано днес по време на парламентарния контрол министърът на регионалното развитие Николай Нанков заяви, че срокът за офертите ще бъде удължен, ако до 17 ч. няма подадени.

„Срокът за подаване на оферти е удължен с 1 ден, защото трябва да се подадат оферти и всеки ден е ценен“, обясни той. „Нека да видим дали днес ще има подадени оферти. Ако няма подадени оферти, може да го пуснем 7-дневно. Предният път се обжалва именно заради 7-дневния срок. Сега предполагам, че се обжалва заради еднодневния срок“, коментира министърът.

Според него явно лобито, което иска България да не въвежда моделът на ТОЛ-такси и да се продължи със сегашната система на винетно облагане, търси процедурни фатки. „Досега сме изгубили, не министерството и държавата, а обществото, тъй като това са средства за изграждане на инфраструктура и рехабилитация, за пътна безопасност, над 600 млн. лева“, посочи Николай Нанков. „Войната по пътищата наистина е сериозен проблем, трябва да спечелим войната за ТОЛ-овете, за да решим проблема и да спечелим войната по пътищата“, коментира той.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.