Синдикати и бизнес отново не подкрепиха бюджета на НОИ за 2018 г.


Синдикати и бизнес отново не подкрепиха бюджета на НОИ за 2018 г.
Снимка: БГНЕС

3571

Синдикатите и работодателите потвърдиха позициите си от миналата седмица, че няма да подкрепят проектобюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО), който се разгледа на заседание на Надзорния съвет на НОИ.

От КНСБ и КТ "Подкрепа" обявиха като основен проблем мярката с плащането на първите три дни болнични, а от бизнеса не са съгласни с административното увеличение на минималните осигурителни доходи и на минималната заплата, предаде "Дарик".

Към момента няма нагласа за отмяна на предложението за намалено обезщетение за първите три болнични, обясни преди заседанието шефът на НОИ Ивайло Иванов. Той подчерта, че това не е мярка за борба с фалшивите болнични листове, а такива мерки тепърва ще бъдат предложени, съвместно със здравното министерство.

Освен вдигането на минималните осигурителни доходи, работодателите виждат като остри проблеми в проекта липсата на разписана перспектива за Сребърния фонд и на база за изплащане на пенсии от универсалните фондове.

Димитър Бранков от БСК очерта и още един проблем: "Забавеното решение за инвалидните пенсии и преформатирането на системата за ТЕЛК-решенията. Предстои страшно много работа, която можеше досега да бъде свършена според нас".

Димитър Манолов от КТ "Подкрепа" обясни, че профсъюзите имат критики по всички точки - и за размера на пенсиите, и за болничните, и за майчинските.

Не може да се увеличават другите доходи с 10 на сто, а пенсиите с 3.8 процента, категоричен е той.

Относно проблема с фалшивите болнични листове и злоупотребите с този вид обезщетение управителят на НОИ Ивайло Иванов обясни, че се подготвя анализ и предстои създаването на работна група, която да подготви мерки за ограничаването им.

Той даде следния пример: "При мен идваха от фирма, където английският ръководител показа, че само в района на Ихтиман за шест месеца са издали на 500 служители близо 700 болнични, от които само един лекар е издал 200. Така че човекът си е направил анализ върху болничните и той има проблем с изпълнението на поръчките".

Мерките за борба с фалшивите диагнози и издаването на такива болнични листове ще бъдат разработени съвместно с Министерството на здравеопазването.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички