Световната банка повиши рязко прогнозата си за икономическия растеж на България


Световната банка повиши рязко прогнозата си за икономическия растеж на България
Снимка: iStock

2281

Икономическият растеж на България ще достигне 3,8% тази година, прогнозира Световната банка в свой доклад за състоянието на икономиките в Европа и Централна Азия. Предишната прогноза на институцията беше за 3% ръст.

Догодина пък трябва да очакваме 3,9 на сто според доклада.

Икономическото възстановяване на България се е ускорило през 2017 година, подкрепено от нарасналото вътрешно търсене. Бедността е намаляла, се отбеляза в документа, поместен на сайта на организацията, която допълва, че перспективите за тази година са по-добри от първоначалните очаквания.

Според Световната банка растежът и споделеното благоденствие биха се повишили, а бедността би се понижила още, ако институциите укрепнат и освен това нараснат уменията и трудоспособността на работната сила, както и ако бъде подобрена ефективността и резултатността на държавните разходи.

По оценки на банката вътрешното търсене ще изпревари намаляващия принос на нетния износ за растежа, а потреблението на домакинствата вероятно ще продължи да расте благодарение на подобрението на състоянието на пазара на труда и условията за кредитиране.

Същевременно Световната банка прогнозира, че ускоряването на инфлацията в страната тази година ще достигне 1.5 на сто тази година и 1.4 процента догодина спрямо минус 0.8 процента миналата година.

Намаляването на бедността се очаква да продължи с умерен темп в средносрочен план. Продължаващото повишение на заетостта и заплатите, както и планираното вдигане на пенсиите, би трябвало да подкрепи реалните доходи и допълнително да намали бедността, се посочва в документа.

Банката отбелязва, че неравенството в доходите в България е едно от най-големите в ЕС. Доходите на най-богатите 20 процента от населението са почти осем пъти повече от получаваните от най-бедните 20 процента от населението през 2015 година.

Основните предизвикателства пред България са по-бързо да настигне останалата част от Европа и да се справи с отрицателните демографски последици.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички