Световният БВП ще расте много по-слабо заради търговската война


Световният БВП ще расте много по-слабо заради търговската война
Снимка: iStock/Guliver

2806

Световният БВП ще нарасне с 2,9% през тази година, което е с 0,3 пункта по-малко в сравнение с 2018 г. Това ще бъде най-ниското ниво, наблюдавано от 2016 г. насам, предвижда новата прогноза на Кофас.

Това се отразява негативно на някой сектори като автомобилостроене, строителство, химикали, които са изложени на по-голям риск в този ранен етап на фазата на забавяне.

Анализаторите на Кофас очакват световната търговия да спадне с -0.7% (средно годишно) тази година, въпреки очакваното възстановяване от второто до четвъртото тримесечие на 2019 г. (+0.2 до 0.3% за тримесечието).

Този месец САЩ вдигнаха тарифите на вноса от Китай на стойност 200 млрд. долара. Американският президент Доналд Тръмп също така заплаши, че скоро може да има още промени. Промени вече се случват на световно ниво, като например износът на Южна Корея, който е спаднал за последните седем месеца. Обемът на световната търговия е намалял с 1,1% през първото тримесечие на годината, според Холандското бюро за анализ на икономическата политика.

Ситуацията след всички тези събития - в Китай се очаква мерките на САЩ да струват около 0,8% от БВП, но частично се компенсират от по-експанзивни фискални и парични политики. По-високите американски тарифи имат пряко въздействие върху Китай, но и косвени за нейните доставчици. С други думи, германските износители ще бъдат засегнати от американските тарифи за Китай, тъй като Германия е нейният водещ доставчик на авточасти.

Според проучване на Кофас, увеличаването на американските тарифи с 1% за дадена страна води до 0,6% намаление на износа на добавена стойност на страна - партньор на държавата към която са насочени митата. Това непряко въздействие е особено голямо за сегменти като транспорта (включително автомобилния сектор), машините и оборудването и електрониката.

В САЩ общата годишна загуба в резултат на решенията от 2018 г. е незначителна (0,04% от БВП). Новите тарифи малко вероятно ще променят ситуацията им, тъй като стоките, засегнати от увеличението на цените на вноса от Китай, представляват едва 1% от БВП.

Прогнозата на Кофас не предполага значителни допълнителни протекционистични мерки, но има висок риск за последващи тарифи от около 300 млрд. долара внос от Китай. „Другата търговска война“, или с други думи възможните по-високи американски тарифи за автомобилния внос от ЕС, остава като нерешен въпрос. Очаква се властите във Вашингтон да обявят решението си този месец, но крайният срок може да бъде отложен.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички