Томислав Дончев с лаконични обяснения за "Джи Пи Груп"

Томислав Дончев с лаконични обяснения за
Източник: БГНЕС

Сигналът ми е базиран на публикация в една медия, но това е достатъчно да се извърши проверка за достоверността на нещата. Задействани са и други държавни служби, проверят се лицата, фирмата, проектите, поръчките. В един програмен период се изпълняват 12-13 хиляди проекта, огромна част се проверяват, стотици милиони финансови корекции се плащат, не всички случаи влизат в медиите. Самата система не предполага политически чадър. Това каза вицеприемиерът Томислав Дончев във връзка с подадения сигнал за злоупотреби при усвояването на средства от европейските фондове, свързан с "Джи Пи Груп", за което първо сигнализира сайтът за разследваща журналистика "Биволъ".

Вицепремиерът подчерта, че на този етап няма данни убийството на Виктория Маринова да е свързано с журналистическото разследване, коментирано и в последното предаване, водено от Маринова.

"В Европа често има нужда от жертва – някой да е лошото момче или лошото момиче и да бъде посочван. В случая с убийството на журналистката Виктория Маринова и лансирането в чуждестранни медии на версията, че нападението е свързано с работата ѝ, България беше очернена", каза още Дончев пред bTV.

Той припомни, че Европа в момента е предизборна ситуация и с политици от всички държави членки от различен профил и тоналност биха използвали, употребили и дори злоупотребили с такъв случай."

Вицепремиерът призова за повече доверие на институциите – не е проблем да не вярваш на конкретен техен представител, но без самата структура и държавата ще спре да съществува.

На въпрос редно ли е, подалият оставка министър Нанков сега да заема пост на заместник-министър Дончев уточни: "Нанков е на по-ниска позиция. Не можете да ме убедите, че той не заслужава повече да работи в сектора си."

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.