Търговци и НПО-та ще трябва да декларират собственост


Търговци и НПО-та ще трябва да декларират собственост
Снимка: iStock/Guliver

2783

Собственици на над 400 000 фирми и още хиляди неправителствени организации (НПО) ще трябва да подадат декларации, за да удостоверят собствеността си пред Търговския регистър. Това трябва да се случи до края на месец май тази година.

Целта на тази идея е, че по този начин ще се противодейства на прането на пари. Освободени от задължението няма - дори едноличните търговци и собствениците на еднолични ООД, при които собствениците са очевидни, информира в. "Сега". До 31.05.19 г. собствениците трябва да заявят собствеността си пред Търговския регистър с нотариално заверена декларация. Това ще утежни бюджета на търговците и НПО-тата, тъй като услугата при нотариус се заплаща. При подаването на декларацията се заплаща и държавната такса. А ако се наложи адвокат да подава документа, вероятно и там ще се изисква плащане.

Търговците, които решат, че няма да подадат задължителната декларация за установяване на реалните собственици на фирмата или сдружението, могат да бъдат глобени със сума от 1 000 лева до 10 000 лева. За дружества като банки, застрахователи и лизингови предприятия санкцията е от 2 000 лева до 20 000 лева. Според правилата, ако собствениците не подадат конкретната декларация, ще бъдат глобявани всеки месец, докато не направят вписването, като санкциите ще се налагат от ДАНС.

Влезлите в сила наказателни постановления на организациите, чиито имена на собственици не са декларирани, ще бъдат публикувани своевременно на сайта на ДАНС. Там ще бъдат оповестявани още данни на нарушителя, вида и естеството на нарушението и вида и размера на наложената глоба. Все още не е ясно как ДАНС реално ще проверява декларациите и как ще се проверява кой е действителният собственик на всяка фирма и сдружение. Под въпрос остава и това, как ще се докажат подставените лица, които се водят собственици във фирми на хора от високите етажи на властта или издирвани престъпници.

Прелюбопитно е и колко от офшорните фирми, за които декларирането също е задължително, ще спазят изискването. Към момента на сайта на ДАНС са публикувани новият закон и правилникът към него. Агенцията по вписванията пък обяви кои образци на документи трябва да се попълват, като се посочва, че заявяването има декларативен характер. Затова търговците и фондациите сами трябва да преценят дали да подадат декларация за действителните си собственици.

Декларирането на действителните собственици трябваше да стартира още на 01.10.18 г., но задължението бе отложено, тъй като декларациите, с които ще става, са част от новия Правилник за прилагане на Закона за мерките срещу изпирането на пари, чието приемане правителството забави.

Информацията за действителните собственици няма да е публична. В декларациите следва да се вписват идентификационните данни за действителните собственици - физически лица, а именно: имената, гражданството, ЕГН, държава на пребиваване, ако е различна от България, и други. Трябва да се посочват и данни за юридическите лица или други правни образувания, чрез които пряко или непряко се упражнява контрол върху лицата, фирмите, юридическите лица с нестопанска цел.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички