Въпреки лимитите - чакащите за влизане в болница намаляват

Въпреки лимитите - чакащите за влизане в болница намаляват
Източник: Gettyimages.com

Оплакванията на болниците, че вече 3 месеца работят с намалени лимити, не дават отражение в националната листа на чакащите за планов прием. Към 11 юни в нея има записани 4065 души, което дори е по-малко в сравнение с предни периоди.

От лекарския съюз обявиха, че бюджетите на болниците за тримесечието от април до юни са орязани с 10%, редица лечебни заведения потвърдиха и заплашиха, че дейността им е под риск и се налага да се разсрочват планови дейности, за да се влезе в бюджета.

Данните от националната листа на чакащите, в която болниците са длъжни да вписват разсрочените си дейности, обаче не сочат някакви особени промени спрямо предни тримесечия. От една страна, в нея са записани малко над 4000 души, което е с 600 по-малко спрямо ноември миналата година и с 400 под данните от март 2017 г. Увеличение има спрямо януари, когато за прием са чакали 3500 пациенти. Освен това традиционно огромната част от вписаните пациенти реално не чакат и приемът на над 95% от тях е насрочен за този месец или следващия. Както обикновено, голям брой от записаните в листата на те са онкоболни, които реално също не чакат, а е вписана датата на следващата им терапия.

Изключения има например в най-голямата болница - държавната университетска "Св. Георги" в Пловдив, където няколко пациенти ще чакат до декември за прием по пътека за диагностика и лечение на диабет, като най-вероятно става дума за контролни хоспитализации. Няколко души ще чакат няколко месеца за прием за изследвания в инвазивната кардиология пак там. Пациенти на болницата в Пещера с полиневропатия са насрочени за прием за догодина.

Двама пациенти на "Св. Иван Рилски" в София са записани за прием чак през 2020 г. Единият от тях отдавна е в листата на чакащите и е по пътека за лъчетерапия, има и човек, който ще чака до ноември 2020 г. за прием по клинична пътека за диагностика и лечение на чернодробни болести. Три седмици преди това в УМБАЛ Русе трябва да се яви пациент за диагностика и лечение на епилептични пристъпи.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.