Юнкер: Българите да помнят, че без CETA няма отмяна на визите за Канада


Юнкер: Българите да помнят, че без CETA няма отмяна на визите за Канада
Снимка: Getty Images/Guliver

3191

Отмяната на канадските визи за България и Румъния няма да се случи без подписването на споразумение за свободна търговия с Канада (СЕТА), заяви председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер след края на срещата на високо равнище на ЕС.

„Искам да напомня на нашите румънски и български приятели, че либерализацията на визовия режим няма да се случи без подписването на СЕТА”, подчерта Юнкер, цитиран от БГНЕС.

Председателят на Еврокомисията изрази разочарование от резултатите от срещата на високо равнище и заяви, че е „изненадан, че никой не се обявява против споразуменията за свободна търговия с Виетнам и Китай, но се противопоставя на споразуменията за свободна търговия с Канада и САЩ”.

В петък срещата на високо равнище на ЕС не постигна договореност по споразумението за свободна търговия с Канада.

По-рано Канада обеща визите за българи и румънци да отпаднат, а България и Румъния се отплатиха като оттеглиха възраженията си за спорното търговско споразумение между страната и ЕС (CETA).

Все още обаче не е сигурно дали споразумението изобщо ще се подпише. То бе блокирано от белгийския регион Валония, чийто лидер Пол Магнет и в петък заяви, че не е съгласен с него.

„Усещам, че има воля за напредък, но остават някои трудности... При анализ този напредък изглежда недостатъчен“, каза Магнет след поредица от преговори с канадския министър на търговията Кристия Фрийленд.

СЕТА има значителна опозиция сред множество групи, според които това е само тестов модел на сделката за свободна търговия със САЩ – ТПТИ, за която все още се водят преговори. Активисти смятат, че двете споразумения заплашват околната среда на страните от ЕС, както и потребителските стандарти, позволявайки на корпорации да пропускат определени регулации.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички