Забраната за новите лекарства вероятно ще стане факт


Забраната за новите лекарства вероятно ще стане факт
Снимка:

3204

Въпреки протестите на пациентски организации, производители и част от опозицията, предложеният от Здравната каса и защитен от Министерството на финансите мораториум върху плащането на нови оригинални лекарства от НЗОК догодина най-вероятно ще стане факт. Единствено от ДПС са предложили той да отпадне, гласят предложенията на депутатите за промени в закона за бюджета на касата за догодина. За момента забраната засяга 17 нови лекарства, предимно в онкологията.

Предложението на ГЕРБ е подобно на вече заявеното от председателя на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова при гласуването на бюджета на първо четене. Забраната за финансиране на нови лекарства, както и на нови болници и дейности трябва да остане в сила, но да се прави изключение за клинични пътеки, за които досега не е имало договори на територията на съответната районна здравна каса, гласят поправките, предложени от Дариткова. Това значи, че касата ще може да финансира нови дейности, само ако досега нито една болница в областта не ги е предлагала. Примерът, който даде шефът на здравната комисия, беше с ново отделение по инвазивна кардиология в Смолян, което ще е първото такова за областта и няма да се налага пациентите да пътуват до Пазарджик или Пловдив. Без финансиране ще останат обаче поне 5 нови болници.

От БСП и "Обединени патриоти" предлагат да отпадне изцяло забраната за финансиране на нови дейности и болници, пише Сега.

Повечето парламентарни групи предлагат и увеличение на парите за извънболнична помощ. Предложението на ГЕРБ е средствата за първична и специализирана извънболнична помощ да скочат с по 7 млн. лв., 10 млн. лв. повече да има за дентални дейности и 3 млн. лв. - за изследвания. Парите ще дойдат от резерва на касата.

За пореден път електронният търг за лекарства, който здравното ведомство наскоро стартира отново, е спрян. Причината е, че в края на миналата седмица срещу търга в КЗК е постъпила жалба от "Софарма трейдинг" с искане за временна мярка "спиране на процедурата". Търгът беше спрян по тази причина и още по времето на министър Петър Москов. Е-търгът е спрян до влизане в сила на определението на КЗК, с което тя или ще отхвърли искането за спиране на поръчката, или ще го одобри и ще се чака до решението по жалбата.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички