Зам.-министър: Разбрахме кой стои зад обвиненията срещу БДЖ


Зам.-министър: Разбрахме кой стои зад обвиненията срещу БДЖ
Снимка: БГНЕС

2901

Сегашното ръководство на БДЖ спаси холдинга от фалит, обществените поръчки в него са напълно прозрачни. Това каза на пресконференция зам.-министърът на транспорта информационните технологии и съобщенията Велик Занчев.

„От месец и половина - два в публичното пространство вървят обвинения срещу БДЖ по най-различни поводи. Това ръководство спаси холдинг БДЖ от фалит. Сега изплаща и дълговете на БДЖ, формирани във времето преди то да бъде назначено за такова. Тези обвинения във времето бяха много и бяха прокарвани през различни канали. Днес разбрахме в 11.00 часа кой седи зад тези т.нар. обвинения, защото за мен това не е вярно", коментира Занчев и допълни, че това са изпълнителните директори на "Експрес Сервиз" ООД и "БДЖ-Кончар" АД.

"Искам да си дадем ясна сметка, че БДЖ е националният жп превозвач, той е институция. Не може да се плюе, без да има доказателства“, поясни Занчев.

По думите му тяхното разбиране е, че поръчките в БДЖ са напълно прозрачни.

„За конкретната поръчка, за която се говори Ивайло Московски разпореди проверка, която е с кратък срок. Ако тя установи каквито и да било нарушения, свързани с нея, тя ще бъде мигновено прекратена и длъжностните лица, които са си го позволили, ще бъдат строго наказани. Това е свада между три търговски дружества, които са частни. Те имат пълната възможност да участват на всички процедури в БДЖ“, каза още той.

По думите му не трябва частни компании, които се борят за работа на жп пазара, през медиен натиск да се опитват да излязат напред по един или друг начин.

„Не може през медиите да се печелят обществени поръчки или процедури в БДЖ. На БДЖ му трябва компания, която да му даде най-добри условия като качество и бързина на изпълнение на услугата. Могат да участват компании от целия ЕС. Въпросът е кой е по-конкурентоспособен и кой ще даде най-добра цена и качество. Не можем да играем мач извън терена, на който е публиката. Има си процедура и в нейните рамки могат да се решат всички спорове. Държим да има състезателна процедура и да участват повече компании“, коментира Занчев.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички