Защо няма още по-евтин газ от началото на тази година - КЕВР обясни


Защо няма още по-евтин газ от началото на тази година - КЕВР обясни
Снимка: iStock/Guliver

5833

Тепърва ще става ясно с колко точно може да поевтинее руският газ, който идва в България откъм Турция. Това стана ясно от отговор на КЕВР на въпроси на Actualno.com и Expert.bg.

На изрично питане защо още от началото на 2020 година в цената на природния газ не е калкулирано обстоятелството, че вече входът за България е променен – става точка "Странджа", а не "Негру вода", КЕВР отговаря, че причината е именно кога е направена промяната – на 1 януари, 2020 година. Поради това данни т.е. историческа справка за новата точка още не са налични, съответно не е било възможно вземането им предвид в хода на процедурата по утвърждаване на цена на природния газ за I тримесечие на 2020 година.

КЕВР уточнява и, че няма как в ценовото предложение на "Булгаргаз" да бъде направено изчисление преди натрупването на данни – т.е., ако се знае, че точката на вход се променя, да се пресметне алтернативен вариант на цена. Съгласно чл. 17, ал. 3, изречение второ от НРЦПГ (Наредба за регулиране на цените на природния газ), общественият доставчик образува цената на природния газ на входа на газопреносните мрежи въз основа на прогнозните разходи за неговата доставка и прогнозните количества природен газ за доставка от дружеството.

Припомняме, че за периода януари – март 2020 година цената на природния газ за България ще е 44,04 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), което е с 81 стотинки по-малко на мегаватчас спрямо последните 3 месеца на 2019 година.

В края на 2019 година енергийният министър Теменужка Петкова обяви, че текат преговори с Русия вече входната точка за руския газ към България да е станция "Странджа". Това ще доведе до 5% поевтиняване на синьото гориво. От КЕВР уточниха, че става въпрос за годишно поевтиняване и че тепърва ще се натрупват данни от "Странджа", за да се изясни дали обявената "сметка" е точна.

Съгласно решението на КЕВР, за първото тримесечие на тази година няма да има промяна в цената на парното и тока.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички