Цената на хляба ще расте с поскъпването на газа


Цената на хляба ще расте с поскъпването на газа
Снимка: бгнес

2507

При увеличението на цената на газа неминуемо цената на хляба ще бъде коригирана. Това каза Мариана Кукушева, председател на управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите във връзка с искането на „Булгаргаз“ за увеличение на цената на газа с 30 %.

Тя посочи, че с колко точно не може да се определи, защото всяка фирма има собствена себестойност на продукцията. Кукушева поясни, че цената на хляба започва да се формира още от нивата.

„Голям ще бъде ударът върху торовите заводи, които са активно свързани с българското земеделие и зърнопроизводство. Голям ще бъде ударът върху мелничарите, върху, ако щете публичните фондове, които съхраняват зърнената реколта на България, защото те също работят със синьо гориво. Голям ще е ударът за хлебопроизводителите, които са една малка част от веригата на преработка на земеделска суровина“, коментира тя, цитирана от "Фокус".

Кукушева заяви, че в момента, в който се опитва да се развиват инвестиционни намерения и програми, се оказва, че тези програми ще бъдат автоматично замразени. „Още повече, че на пазара вече съществува паника“, посочи браншовият председател.

Тя поясни, че устойчивият български бизнес е започнал да оперира в европейска и международна сцена и допълни, че България изнася и трансферира не просто храни, а всякакви типове стоки, които произвежда.

„С оглед на това сами разбирате договорите са дългосрочни. В нито един нормален икономически договор не съществува клаузата за двуцифрено процентно увеличение на себестойност на даден продукт“, обърна внимание Кукушева. Тя подчерта, че когато има двуцифрено процентно увеличение на цената на основно гориво, няма как процентното увеличение на себестойността на един продукт да бъде едноцифрено число. „Търговската мрежа също оперира със синьо гориво, което е основен източник за поддържане на температурни режими в съответните магазини за хранителни стоки“, допълни Кукушева.

Според нея би трябвало КЕВР да излязат с официално становище и официален доклад. Кукушева заяви, че очаква той да се появи след изборите. „По принцип такива ходове, историята е показала, че се извършват в най-мътното време, каквото е седмицата преди изборите. Тогава, когато Бог е високо, а царят е далеко. С оглед на това очакваме, че тази лоша прогноза, изтекла през вас, медиите, просто няма да се случи“, каза Мариана Кукушева.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички