Майкъл Джордан и неговата бизнес империя

Майкъл Джордан и неговата бизнес империя
Източник: Getty

Миналото лято бе обявено, че състоянието на легендарния баскетболист Майкъл Джордан вече е надминало 1 млрд. долара. Това не се дължи само на печалбите по време на спортната му кариера, а и на добрия му предприемачески дух, пише The Richest.

Създадената от Джордан марка маратонки Air Jordan, която е притежавана от Nike, му носи солидни печалби всяка година. А самата Nike заработва по 2 млрд.долара годишно от нея. Майкъл се пенсионира преди повече от десетилетие и до момента Air Jordan е най-успешното му бизнес начинание. Първоначално той отишъл с идеята си при Adidas, които го отрязали. Едва ли обаче е съжалил много, предвид добрите резултати с конкурентната компания.

Джордан успя да се наложи като име в бизнеса. Той е рекламно лице на Nike, Gatorade, Hnes, Upper Deck, 2K Sports, Five Star Fragrances. Притежава пет ресторанта и автокъща в щата Северна Каролина. Продажбите на негови стоки в eBay възлизат на 175 млн.долара годишно.

Приходите на баскетболиста сега са по-големи от тези на всяка друга спортна звезда (с изключение на голфъра Тайгър Уудс) – 80 млн.долара. Сравнението е показателно – докато е бил активен спортист, той е заработил 90 млн.долара за цялата си кариера.

През 2010 г. Джордан купи баскетболния отбор Charlotte Bobcaps за 175 млн.долара. За съжаление момчетата не се представят много добре в първенството, но Майкъл инвестира много от времето си в подготовката им и дори купи къща на стойност 2,8 млн.долара близо до град Шарлот, за да може да работи с тях.

При такива приходи не е чудно, че легендата си позволява някои луксове. Има огромно имение във Флорида, струващо 12,8 млн.долара и частен самолет, на повърхността на който е изписан номерът, с който е играл (23) и броят на титлите му (6). Обича да наема луксозни яхти за почивка или за партита. Дава доста пари и за хобито си – голфа. Е, след толкова успехи си го е заслужил, не мислите ли?

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 1

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.
  • MAX

    MAX
    Charlotte BobCATS-малко повече професионализъм,ако обичате!!!!