Македония бързо разбра, че канабисът не носи лесни пари


Македония бързо разбра, че канабисът не носи лесни пари
Снимка: iStock

8318

Славе Ивановски е сред най-големите износители на домати и чушки в Северна Македония, докато преди две години не преминава към отглеждане на канабис за медицинска употреба.

Страната легализира отглеждането на канабис за медицински цели през 2016 г., присъединявайки се към все по-голям брой страни, които са го направили или предстои да го направят, като Великобритания, Гърция, Тайланд и някои щати в САЩ.

"Това е много печеливш бизнес, който не изисква много усилена работа и има бъдеще", каза Ивановски пред Reuters, застанал до голямо растение в оранжерията си в Щип, югоизточно от столицата Скопие.

От 2017 г. Северна Македония е издала 28 лиценза за отглеждане и производство на масло от канабис, а други 15 компании чакат разрешителни. Но засега е произведено много малко и не се изнася, тъй като производителите още усъвършенстват своите умения.

Ивановски, който инвестира 10 млн. евро в закупуването на земя и технологии, казва, че постигането на необходимото качество е основното предизвикателство. Той цели един ден да изнася в Германия и Полша и ще трябва да отговаря на международните стандарти.

Скопие също променя закона, за да разреши износа на цвят на канабис. "Очакваме, че производството на канабис може да генерира до един процент от националното производство", заяви пред Reuters здравният министър на страната Венко Филипче.

Северна Македония е една от най-бедните страни в Европа. Селското стопанство формира почти 8% от националното производство и 10% от износа.

Строги мерки за сигурност

Правителството нареди четириметрова телена ограда, покрита с камери, да огражда реколтите от канабис, които също се наблюдават от охранители. Растенията са на закрито - или в зали, или в оранжерии. "Хората смятаха, че това ще са лесни пари, и са инвестирали в отглеждането на канабис. Но по-късно разбраха, че технологията е скъпа и се изискват скъпи сертификати", каза Константин Дуковски от асоциацията на производителите.

За да насърчи индустрията, премиерът Зоран Заев се срещна с американския бизнесмен Майкъл Стромиетис, създал компанията Advanced Nutrients, специализирана в хранителни вещества за растенията. "Нека ви кажа, тази страна има огромен потенциал и се вълнувам, че съм част от превръщането на (Северна) Македония в една от първите суперсили за канабис в Европа", написа Стромиетис в Instagram.

Един производител на канабис в Северна Македония, NYSK, отглежда канабис в залите на стар химически завод извън Скопие. Въздухът, водата и почвата трябва да бъдат пречистени, за да могат растенията да се отглеждат в стерилни условия и да се получи лекарствена култура.

"Индустрията е много специфична, тя има много тайни. (Северна) Македония е добра (за инвестиции), защото ресурсите не са толкова скъпи, колкото в другите страни", казва главният оперативен директор на NYSK Сашо Стефаноски.

Според доклад на Imarc световният пазар на медицински канабис може да достигне стойност до 44 млрд. долара до 2024 г. от приблизително 13.4 млрд. долара през 2018 г.

Горан Андрески, машинен инженер, е купил земя и се опитва да започне производство. "Хората се втурнаха да инвестират, защото тук има дълга традиция в селското стопанство, но този бизнес няма нищо общо със земеделието, той е по-фармацевтичен", изтъква той.

"Единствената насока, която получаваме от правителството, е колко висока трябва да бъде оградата. Всичко останало трябва да измислим сами", отбелязва Андрески.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички