Македония сваля заплати на депутати и кметове заради кризата


Македония сваля заплати на депутати и кметове заради кризата
Снимка: iStock

9347

Държавните служители, депутатите и кметовете ще вземат по-ниски заплати, а пострадалите от кризата с коронавируса работници ще получават минимална заплата и обезщетения от бюджета.

Това са част от новите икономически мерки, подготвени от правителството на Северна Македония, чиято цел да облекчат работещите, засегнати от епидемията от коронавирус. Мерките са разработени при консултации със специално създаден за целта икономически съвет, бизнеса и икономическите експерти, заяви премиерът Оливър Спасовски.

Правителството ще плати минимални заплати за април и май на служители във фирми, засегнати от епидемията, както и на работещите в спорта и изкуствата. Държавата ще поеме и 50% от социалните осигуровки на хората от пострадалите фирми.

Уволнените в резултат на кризата работници ще получават месечно обезщетение, равно на 50% от средната им заплата през последните 24 месеца, съобщават от правителството в Скопие, цитирани от SeeNews.

Какви други антикризисни мерки взе Скопие, четете тук.

Новите антикризисни мерки предвиждат и намаляване на заплатите на всички държавни служители, депутати и кметове. Държавните служители ще получават минимални заплати през април и май. Членовете на бордове на публични институции няма да получават възнаграждение по време на кризата.

Домакинствата, където има безработни, ще получат финансова помощ от 7000 денара (114 евро).

Банките ще могат да отлагат плащанията по кредити по-лесно, а вноските по кредитите ще бъдат намалени през следващите 3 месеца.

Банката за развитие на Северна Македония, която вече започна да изплаща безлихвени заеми на стойност 5,7 млн. евро на микро, малки и средни предприятия, ще предостави допълнителни 8 млн. евро заеми на тези фирми.

Институцията ще раздаде и допълнителни 50 млн. евро под формата на заеми с ниска лихва чрез търговските банки.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички