Медицинските сестри на протест: Системата убива и нас


Медицинските сестри на протест: Системата убива и нас
Снимка: БГНЕС

4303

Системата убива и нас, заявиха стотиците излезли на протест под прозорците на здравното министерство медицински сестри.

Протестиращите медицински сестри настояват за стартова заплата в размер на две минимални работни заплати за страната, за подобряване на условията на труд и възможност за кариерно израстване, предаде БГНЕС.

„Не ни прокуждайте от Родината! Искаме да останем и работим ТУК!”, гласи един от плакатите, издигнат пред сградата на МЗ в центъра на София, където се провежда националния протест на медицинските специалисти.

„Господа депутати, спрете агонията на Българското здравеопазване”, пише на друг плакат. Има и надпис: „Системата убива и нас!”.

„Засега не искаме оставката на г-н Ананиев, напротив искаме той да работи”, каза Мая Илиева, представител на инициативния комитет на специалистите по здравни грижи, които протестират.

Тя посочи днес, че протестът продължава, защото това, което вчера чули от министъра е само гола статистика, без предлагане на решения, без да бъдат удовлетворени исканията им. „Единственото нещо, за което се разбрахме, е да направим една методика за разпределение на работна заплата, която както се оказва дори и да я направим, те няма как да изпълнят, тъй като пари няма”, заяви тя.

Капка е медицинска сестра от 22 години и каза, че дошла днес, защото е в тази система, която по думите ѝ е изключително сбъркана. „И защото съм част от идеята за промяна, защото съм медицинска сестра, защото работя работа, която е отговорна и която изисква много, и време е да се оправят нещата някак, от някъде, имам някаква надежда все още”, каза тя. Според нея въпросът е да се случи генерално промяна в начина на заплащане.

Омбудсманът Мая Манолова също подкрепи националния протест на медицинските специалисти. „Смятам, че като общество трябва да проумеем, смятам и че ръководството на здравното министерство трябва да осъзнае, че имаме нужда от медицинските специалисти от техния високо квалифициран труд и трябва да го възнаграждаваме адекватно, трябва да уважаваме техния труд. Исканията са абсолютно справедливи и трябва да бъдат удовлетворени”, каза тя.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички