Милиардерите, които издигат "бедняка" Джо Байдън за президент


Милиардерите, които издигат "бедняка" Джо Байдън за президент
Снимка: Getty Images/Guliver

8775

Наближат ли президентски избори в САЩ, най-богатите хора се активизират. Те набелязват своя фаворит и започват да го подкрепят не само с гласовете си, но и с парите си.

Богаташите винаги са били обвързани с властта, но около изборите отвъд Океана това става съвсем очевидно и официално. Даренията от частни лица са разрешени от американските закони и това е практика от десетилетия, а президентските кампании се финансират почти изцяло с частни средства. 

Предизборните дарители са нещо като инвеститори, които влагат парите си в перспективна компания (в случая кАмпания), с идеята след това да спечелят от вложението си. Някои от богаташите са доста щедри, за да си купят благоволението на предпочитания кандидат. Той охотно приема милионите им и намира начин да им се отблагодари, ако спечели изборите.

Добре познатото частно дарителство очаквано се повтори и при настоящите президентски избори в САЩ. Милиардерите не можаха да устоят и отвориха портфейлите си за онзи, когото някога получи прякора "най-бедния човек в Конгреса" – Джо Байдън.

Между юли и септември най-малко 67 милиардери и техните семейства са дарили по над 100 000 долара за комитети, подкрепящи Байдън и Демократическата партия, според документите, подадени във Федералната избирателна комисия.

Така само за 3 месеца се събраха още 20 млн. долара в касите на 2 съвместни комитета за набиране на средства – Biden Victory Fund (Фондът за победа на Байдън) и Biden Action Fund (Фондът за действие на Байдън). С тяхна помощ кандидатът на демократите може да получи дарения много над ограничението от 5600 долара, пише списание Forbes.

Кои са дарителите?

Сред най-големите дарители са медийният магнат Хаим Сабан и съпругата му Черил, които финансират кампанията на Демократите с общо 1,5 млн. долара. От началото на кампанията семейство Сабан е дарило над 4 млн. долара лични средства и е помогнало за събирането на допълнителни 4,5 млн. долара за Байдън.

Изпълнителният директор на Netflix Рийд Хейстингс и съпругата му Пати Куилин са допринесли с 1,4 млн. долара. Същата сума (1,4 млн. долара) са дарили и губернаторът на щата Илинойс Джей Би Прицкер и съпругата му. Прицкер е един от наследниците на хотелската верига "Хаят" и член на "най-многобройната фамилия милиардери". Други двама от прочутата фамилия - Даниел Прицкер и Пени Прицкер са дарили общо над 300 000 долара за Байдън.

Други големи дарители са съоснователят на Netscape Джеймс Кларк и съпругата му Кристи (1,2 млн. долара), наследницата на недвижими имоти в Ню Йорк Ейми Голдман Фаулър и съпругът ѝ (1,1 млн. долара), както и съоснователят на Napster и първи президент на Facebook Шон Паркър и жена му Аликзандра (също 1,1 млн. долара). Сред дарителите е и Дъстин Московиц, бившият съквартирант на Марк Зукърбърг, участвал в пускането на Facebook. Той финансира кампанията на Байдън с 210 000 долара.

Не всички благодетели имат еднакъв политически вкус с техните половинки. Джо Карол Лаудър, която е омъжена за дарителя на Тръмп Роналд Лаудър (наследник на модния холдинг Estée Lauder и президент на Световния еврейски конгрес), финансира със 100 000 долара комитети в подкрепа на Байдън. Семейната двойка е на снимката отгоре.

Хотелският магнат Илейн Уин, бившата съпруга на бившия финансов председател на Републиканския национален комитет и дарител на Тръмп Стив Уин, подкрепи кандидатурата на Байдън със същата сума. Изборът ѝ е доста добре аргументиран.

"Тъй като американците продължават да се развиват чрез смесване на поколения от различни и разнообразни среди, те трябва да бъдат водени в истински и положителен дух на приобщаване", казва Уин пред Forbes. "И най-вече е време жените да получат в още по-голяма степен полагащото им се място във всички аспекти на обществения и личния живот. Надявам се, че всичко това ще бъде подкрепено от администрация на Байдън-Харис", споделя тя.

Томас Секунда, който основава Bloomberg LP заедно с медийния магнат и бивш кандидат за президент Майкъл Блумбърг, се включва с дарение от 721 300 долара за Байдън. С толкова се отчита и бившият изпълнителен директор на Starbucks Хауърд Шулц, който също имаше амбиции да се кандидатира за президент на САЩ. Легендарният инвеститор в рисков капитал Джон Доер, участвал в развитието на компании като Amazon, Electronic Arts, Google, Netscape и Twitter, подкрепя Байдън с 715 600 долара.

Сред благодетелите на Байдън личат и известни имена от Холивуд. Режисьорът и продуцент Тайлър Пери дарява 200 000 долара, милиардерът и бивш шеф на продуцентската компания Legendary Entertainment Томас Тул е дал 711 300 долара. Създателят на "Междузвездни войни" Джордж Лукас и съпругата му Мелъди Хобсън (на снимката долу) също даряват над 700 000 долара в подкрепа на Байдън.

Сред дарителите са и няколко съпруги на водещи фигури в технологиите, киното и инвестициите. Това са Кони Балмър - съпругата на бившия шеф на Microsoft Стив Балмър; Кейт Капшоу - жена на режисьора и продуцент Стивън Спилбърг; Лорийн Пауъл Джобс - вдовицата на създателя на Apple Стив Джобс; Айлийн Робъртс - съпруга на шефа на един от най-големите телекоми в САЩ - Comcast Брайън Робъртс; няколко съпруги на мениджъри на хедж фондове, както и вече споменатите Джо Карол Лаудър и Илейн Уин. Всички те са дарили по 100 000 долара.

Фондът за победа на Байдън е събрал 423,1 млн. долара между юли и септември, а Фондът за действие на Байдън – 33,8 млн. долара за същия период. Общо групата е събрала 509,5 млн. долара, откакто стартира през април.

В същото време "беднякат" на американската политика дава възможност на световно и на местно ниво , други да забогатеят на негов гръб. Българските букмейкъри пуснаха коефициенти за вота в Америка. Winbet България фаворизира Джо Байдън с коефициент 1.45 срещу 2.70 за Доналд Тръмп. В проноза на Букмейкър Рейтинги политическият анализатор и бетинг експерт от екипа Мартин Георгиев прогнозира крайна победа за Тръмп на ставка 2.70 от Bet365. В момента обаче компанията вдигна ставката за Тръмп и тя вече е 2.87.

Още от Богатство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички