Минеков изпраща до ЕС и прокуратурата нови сигнали за злоупотреби


Минеков изпраща до ЕС и прокуратурата нови сигнали за злоупотреби
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

2500

Прокурорска проверка на извършени в разрез с правилата реставрации на обекти от национално значение ще поиска служебният министър на културата проф. Велислав Минеков.

Той разкри пред журналисти още скандални факти, случили се с паметници на културата през последните години. За правени ремонти, а не реставрации на знакови паметници като тези на Васил Левски, Цар Освободител и „Лъвов мост“ алармира той. Министърът каза, че в последната седмица е бил засипан от множество сигнали, като дневно получава между 500 и 1000 жалби, свързани с различни престъпления и нарушения, и разполага с огромен списък с нарушения.

„Ще започна с един ужасяващ инцидент, извършен през миналите години. Тук има две посегателства върху името на Левски. Безсрамие в името на усвояването. Усвояване, използвайки един национален герой. Само след месец, на 18-ти, ще честваме неговия рожден ден. Едното е т.нар реставрация на паметника на Левски. Такава реставрация не се е състояла! Пред мен е не само нарушение на действащия закон, тук става дума за посегателство не само върху Левски, но и върху паметник с най-висока категория – категория „Национално значение“, посочи Минеков, цитиран от БГНЕС

Той отбеляза, че монументът е държавна собственост, но общината е била натоварена с реставрация, която всъщност е ремонт. "Това е доказано от документите, с които разполагам и в нея тя е описана като ремонт и обновяване на съществуващите настилки и зелените площи, принадлежащи към паметника на Левски", допълни министърът. Той обясни, че в Министерството това е наречено възстановяване на липсващи метални елементи по паметника.

„Няма нито проект, нито съгласуване, нито нищо – повикани са зидари, тенекеджии и прочее общи работници да се докоснат до светинята“, посочи Минеков и добави, че случаят е от 2013 година.

По думите му посегнато е и на подземието на бившия конак в Националната художествена галерия – паметно място в сутерена на галерията, посветено на загиналите по време на освободителното движение в София и софийско през 19 век.

„Странното е, че това е било унищожено не от чужденци, не от османци, а от един министър във връзка с намерението му за усвояване на средства по време на този нещастен ремонт в Националната галерия, която е допълнителна тема“, заяви министърът и посочи, че ценен стенопис в килията е бил закрит, средновековната настилка към проходите е унищожена, оригиналната каменна основа е покрита с плочки за баня; стените на влажното подземие са облицовани с гипсокартон, а средновековния път на прохода към несъществуващата джамия е залят с бетон.

Нерадостна участ има и Лъвов мост, като почистването от оксидация на лъвовете е било извършено както "се почиства палуба на рибарски кораб" – със стоманени четки и ъглошлайф, което поставя под огромен риск бронзовите фигури при следваща оксидация.

„Все едно да съм зъболекар и да се задам с длето и чук към вашата отворена уста“, описателно обясни Минеков и каза, че обещанието, че там ще има консервация и експониране на римски мост не е било изпълнено.

Той подчерта, че тези дейности са извършени от нелицензиран изпълнител по закон, което прави присъствието му там нарушение. Минеков добави, че изпълнителят е бил посочен еднолично от министерството.

Служебният министър на културата разкри, че на 5 септември 2012 г. паметникът на Цар Освободител е бил демонтиран безобразно с прерязване на краката с ъглошлайф и това се се случило без майсторът да е изчакал получаването на експертните съгласувания. След това конят е бил закаран в двор в с. Требич, а 3 месеца по-късно той се връща обратно на мястото си, което по думите на Минеков е рекорд, тъй като в чужбина такива дейности отнемат по 11-12 години. Освен всичко друго, след посещение в Русия на тогавашния министър на културата депутатът от Думата Андрей Скоч (поставен под санкции от САЩ) е обявил, че ще даде 1,2 млн. лева за финансиране на реставрацията на коня и ще бъдат насочени към строителната камара, предаде още БГНЕС.

„В момента не можем да се доберем до яснота какво се е случило с тези средства“, заяви Минеков и добави, че ще иска да разбере какво се е станало с тях. Той каза още, че ще съобщи за ситуацията и на посланика на Руската федерация у нас.

По думите му всички тези сигнали, както и още други, ще отидат където трябва. „Отиват в правилната посока – там, където да кажат извършено ли е престъпление. Някои от тези продължават и към Европейската прокуратура“, заяви Минеков.

В отговор на въпрос на БГНЕС министърът съобщи, че бившата сграда на "Паметници на културата", намираща се на бул. „Дондуков“, ще бъде реставрирана, въпреки трагичния вид, в който се намира. Минеков заяви, че Законът за културното наследство подкрепя унищожението на сградите – паметници на културата, а не тяхното запазване, и подчерта, че има предложения за промени, които бъдещият парламент ще разгледа и се надява да приеме.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички