МРРБ ще плати 200 млн. лв. на пътните строители


МРРБ ще плати 200 млн. лв. на пътните строители
Снимка: БГНЕС

3241

Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще плати поне 200 млн. лв., дължими за свършена работа по текущите ремонти на шосетата и ново строителство на пътните фирми. Това стана ясно след края на срещата на служебния регионален министър арх. Иван Шишков с представители на строителния бранш. По думите му с преструктуриране на бюджета на АПИ сумата ще може да стане по-голяма.

Председателят на ББК "Пътища" инж. Стефан Чайков заяви, че до дни ще изпратят справка в министерството за плащанията и допълни, че от 720 млн. лв., които държавата дължи на пътните строителни фирми, 200 млн. са безспорни, а останалите са блокирани от решението на парламента. Пътностроителните фирми преустановяват всички пътни ремонти

Иван Шишков подчерта, че плащанията ще се извършат след проверка. "Там, където има извършено строителство по големите обекти – "Хемус" – 1, 2 и 3 и за пътя Ботевград-Видин, ще бъде направено всичко възможно да се плати, за да не се забави изграждането на големите инфраструктурни обекти. Възложил съм в рамките на следващите 10 дни да имаме готова тръжна документация за обявяване по съкратената процедура на търгове само за зимно почистване", посочи служебният регионален министър и добави, че ще съдейства изборът на изпълнители да мине без забавяния.

За забавените плащания, почетният председател на Камарата на строителите в България Светослав Глосов заяви, че става дума за възлагания от 2021 г. насам, но не става въпрос за обекти, включени в решението на НС за пътно поддържане и за новото сертифицирано строителство. От КСБ се оплакаха: Държавата убива строителите!

По думите на Иван Шишков на срещата е постигнато съгласие за наличие на изготвена стратегия за индексация на договорите в строителството за приетите от НС промени в Закона за обществените поръчки. "Очаква се до дни двете браншови организации да дадат предложение за методиката за индексация и в рамките на 10 дни съвместно с МФ процесът да бъде довършен", обясни той.

Светослав Глосов пък съобщи, че КСБ се е ангажирала до утре да предостави на министъра методиката, разработена с финансовото министерството от редовното правителство. Глосов уточни, че методиката не предвижда таван на индексацията, но добави, че когато се докаже, че е над 50%, трябва да се съобрази със Закона за обществените поръчки – нови договори за повишението. "До 50% и ЗОП позволява такава индексация", уточни той. ББК "Пътища": Фирмите ще преустановят работа, ако не им се плати

Почетният председател на КСБ припомни, че предложението на редовния кабинет предвиждаше индексация за всички договори, по които в момента се работи, дори и със задна дата от 30 юни 2021 г. "Въпросът е как ще го приеме сега Министерският съвет", допълни Глосов.

Министър Шишков обясни, че служебният кабинет смята да изготви предложения за законови промени, които дефинират точно кой ремонт е текущ и кой – основен, заради което се създаде и целият казус с парите за пътищата.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Строителният бранш е пред колапс, очертават се още много фалити

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички