Мъск отново изстреля цената на bitcoin


Мъск отново изстреля цената на bitcoin
Снимка: Getty Images/Guliver

2275

Цената на bitcoin скочи с около 12% след поредния коментар на Илън Мъск по темата. Милиардерът посочи, че компанията за електрически коли Tesla все пак може и да приема плащания с bitcoin в бъдеще, но само ако криптовалутата започне да разчита на чиста енергия за системата си.

В резултат на това, bitcoin поскъпна с около 12% до цена от близо 40 000 долара, сочат данните на CoinMarketCap. От началото на годината виртуалната валута е добавила над 30%, макар, че понастоящем се намира далеч от историческия максимум от над 60 000 долара, постигнат през април.

Резкият скок идва, след като в неделя Илън Мъск посочи, че Tesla може да започне да приема плащания с bitcoin „когато има потвърждение за разумно потребление (50%) на чиста енергия от миньорите с възходяща тенденция в бъдеще”, предава CNBC.

През миналия месец май, Мъск обяви, че Tesla няма да приема плащания в bitcoin, тъй като добиването на криптовалутата гълта прекалено много електричество, което застрашава околната среда.

Копаенето на виртуални валути изисква огромно количество електроенергия, като добивът на bitcoin консумира повече ток, отколкото цели държави като Финландия и Белгия, по данни на Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index.

Последните събития за пореден път показаха, какво влияние имат някои милиардери над пазара на криптовалути. В последно време Мъск е спира да коментира виртуалните валути, което води след себе си резки ценови движения на пазара. Когато шефът на Tesla и SpaceX обяви през миналия месец, че обръща гръб на bitcoin, пазарът изтри стотици милиарди от стойността си.

Към момента на подготвяне на материала bitcoin се търгува срещу 39 535 долара за брой, по данни на CoinMarketCap.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички