На Петровден земеделската работа се върши само до обяд


На Петровден земеделската работа се върши само до обяд
Снимка: БГНЕС

2440

На Петровден земеделската работа се върши само до обяд. Това каза Веска Спасова, етнолог в Регионален исторически музей – Кюстендил, пред "Фокус".

„Легендата разказва, че Свети Петър, виждайки как хората се трудят под горещото слънце, сам грабнал сърпа и започнал да работи с тях”, допълни Спасова.

По думите й, на този ден се извършват обричания, правят се курбани или молебен за дъжд, ако годината е суха.

Приключват двуседмичните петровски пости. На трапезата задължително се слага печено пиле, омесени питки, първите узрели ябълки, както и специално ястие, приготвено от прясно неизцедено сирене, масло и царевично брашно.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички