На прага на Никулден: Колко струва рибата и как правилно да я изберем?


На прага на Никулден: Колко струва рибата и как правилно да я изберем?
Снимка: БГНЕС

12894

На прага на Никулден пазарът на риба започва да се става все по-динамичен. Обикновено ден-два преди празника домакинствата купуват от традиционния продукт, като най-често на Никулден се яде шаран. Някои големите вериги магазини у нас пускат промоция на рибата, като цената ѝ е около 9 лв./кг.

Обикновено шаранът тежи около 1,5-2 кг, т.е. за една риба трябва да заделите средно около 15-18 лв. Ако предпочитате да не я приготвяте вкъщи, ресторанти предлагат готов, пълнен шаран, чиято цена е между 25 и 34 лв. в зависимост от заведението. Шаранът за Никулден ще е много по-скъп

Ако предпочитате друг вид риба, отново имате достатъчно разнообразие. В онлайн магазините охладената сьомга върви около 38 лв./кг., сьомговата пъстърва е 10 лв. по-евтина. Филето от риба тон държи по-висока цена от 43 лв./кг. 11 лв. струва бялата риба мерлуза, филе от хек е 17 лв., а треската – 26 лв./кг.

Ако предпочитате цяла риба, може да вземете ципура срещу 17 лв./кг. или лаврак за 23 лв. Килограмът лефер е по-скъп - около 40 лв. Купувайте риба за Никулден само от регистрирани търговски обекти

Как правилно да изберете рибата?

Има няколко важни правила, към които да се придържате, когато купувате риба, пише guide.michelin.com.

1. Проверете очите

Ако нямате време или не искате да се докосвате до прясната риба, най-бързият начин да разберете дали една цяла риба е прясна е да проверите очите. Те трябва да са чисти, изпъкнали с тъмни зеници и да изглеждат възможно най-живи. Мътните очи, където зеницата не се вижда, означава, че рибата е стара.

2. Проверете перките и опашката

Перките и опашката на рибата са друг признак дали рибата е обработена правилно. Това са най-стърчащите части и неправилното боравене ще доведе до разкъсване на перките. За да проверите дали рибата е още свежа, докоснете опашката, за да се уверите, че все още е гъвкава. Изсушените, чупливи перки са белег на остаряване.

3. Миризмата

Преди да вземете рибата не забравяйте да подушите добре. Прясната риба трябва да мирише на море – всяка странна миризма показва, че рибата не просто е стара, но е започнала да гние.

4. Проверете хрилете

Ако търговецът позволи, надникнете в хрилете, за да се уверите, че вътрешността им е червена. Това е основно мястото, където са кислородните съдове на рибата и колкото по-свежа е тя, толкова по-ярко червено трябва да бъде там. Хрилете са склонни да потъмняват с времето, тъй като техният миоглобин би се окислил до метмиоглобин. Избягвайте рибата, която е станала кафява или дори черна при хрилете. Как да разпознаете прясната риба

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Без паламуд на масата за Никулден

Агенцията по храните започва проверки за Никулден

Морето е пълно с риба, вадят по 200 кг на ден

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички