На първо четене: Трудовата книжка става електронна


На първо четене: Трудовата книжка става електронна
Снимка: МТСП

7639

Трудовата книжка и служебната книжка на държавните стават електронни с приетия на първо четене от парламента закон за изменение на Кодекса на труда. Той е внесен от депутата от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Божидар Божанов и други депутати от парламентарната група.

С промените се създава електронен регистър на заетостта, поддържан от НАП, в който ще се вписват всички данни от трудовата книжка. Така работещите ще имат пълен достъп до трудовото си досие, а работодателите ще могат да автоматизират вътрешни процеси чрез системи за управление на човешките ресурси, като автоматично изпращат данни към регистъра.

Данните, които сега се подават към НАП, ще се подават автоматично към регистъра на заетостта, без да се въвеждат нови изисквания за обявяване на правоотношения.

Законът дава и допълнителна защита на служителите, тъй като ще ограничи достъпа на работодателите до трудовите възнаграждения при предходни работодатели.

В преходния период, след изграждането на регистъра, се предвижда работодателите да сканират и изпращат трудовите книжки на служителите си до НАП, която да организира въвеждането им в структуриран вид. Предвид дългия срок, това е минимална административна тежест върху работодателите, като освен това решава проблема с достоверността и отговорността за коректността на данните. Първоначално регистърът на заетостта се попълва на база на наличните данни в базите данни на НОИ. В периода работодателите вписват данните в регистъра, а не в трудовата книжка.

„Електронизирането на хартиена трудова книжка трябваше да е станало отдавна, но за съжаление това е един от онези случаи, в които много институции казват „това не е за нас“ по формални и понякога коректни причини и затова се радвам, че НС пое лидерството по тази тема“, заяви Божидар Божанов.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Нов опит трудовата книжка да стане електронна

Трудовата книжка става електронна и влиза в онлайн регистър

Трудовите книжки стават електронни

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички