Над 250 000 фирми плащат по-евтин ток от 1 ноември


Над 250 000 фирми плащат по-евтин ток от 1 ноември
Снимка: iStock

8027

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) прие изменение и допълнение на Методиката за определяне на цените на електрическата енергия на доставчика от последна инстанция (ДПИ) с цел ограничаване негативното влияние на цените на електроенергията на борсовия пазар върху небитовите потребители. С приетите промени в Методиката се променя формулата, по която се определя цената на електроенергията от ДПИ, което ще позволи сметките на небитовите потребители на ДПИ да бъдат намалени с 15 лв. до 30 лева на MWh, съобщиха от КЕВР.

Мярката ще има краткосрочен характер - в рамките на 3 месеца, считано от 1.11.2021 г. като през това време потребителите на ДПИ следва да сключат договори с доставчици на електроенергия от свободния пазар, за да не заплащат електроенергия по цени на ДПИ. КЕВР смъква тарифата на доставчиците на ток от последна инстанция

Промените в Методиката са насочени към малките и средните бизнес потребители, които са на свободния пазар на електроенергия, но не са сключили договор с търговец, а се снабдяват с електроенергия по цени на доставчик от последна инстанция. Това е най-скъпият начин за снабдяване, който има дисциплиниращ ефект с цел да стимулира потребителите да сключат договор с търговец на електроенергия. Към момента в тази ситуация са около 256 000 небитови потребители или 41% от всички потребители, купуващи електроенергия от свободния пазар.

Съгласно Методиката средната продажна цена на електроенергията на ДПИ е обвързана с цената на електрическата енергия на пазарен сегмент "Ден напред" на организирания борсов пазар на електрическа енергия, като включва и компонента за дейността "доставка на електрическа енергия от ДПИ".

С приетите изменения, за посочения 3-месечен период, тази компонента ще бъде в размер на 5 на сто, но не повече от 10 лв./MWh, което ще намали средната продажна цена за клиентите. По този начин за малките небитови клиенти се осигурява допълнителен преходен период, през който те ще могат да сключат договор с доставчик по свой избор.

Решението на регулатора за изменение и допълнение на Методиката за определяне на цените на електрическата енергия на ДПИ е изпратено за публикуване в "Държавен вестник".

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички