Над 36 милиона Android устройства са заразени с адуер


Над 36 милиона Android устройства са заразени с адуер
Снимка: iStock/Guliver

3228

Около 36,5 млн. Android устройства са инфектирани с адуер, в резултат на една от най-големите досега кампании с вредоносни приложения в онлайн каталога Google Play Store, алармира компанията за сигурност Checkpoint, цитирана от TechNews.

Изследването разкрива, че поне 41 Android приложения, създадени от корейската компания Kiniwini и качени в Google Play, съдържат злонамерен код. Авторите на заразата целят да печелят от фалшиви рекламни кликове.

Всичките приложения са публикувани под името ENISTUDIO и включват адуер, известен като Judy, който се използва за генериране на фалшиви кликове в замяна на приходи от реклама. Освен корейската фирма и други разработчици предлагат приложения, инфектирани със същия малуер.

За да преодолеят Bouncer защитата в Google Play, хакерите създават привидно безобидно приложение, предназначено да установи връзка с устройството на жертвата и да я вкара в магазина за приложения. Когато обаче потребителят свали приложението, то тихомълком регистрира приемници, които установяват връзка със C&C сървър, който всъщност инсталира злонамерения софтуер – JavaScript код, потребителски агент и URL-и под контрола на хакерите.

Вирусът отваря URL-те, като използва потребителския агент, имитиращ PC браузър в скрита уебстраница, и извършва пренасочвания към други уебсайтове, където злонамереният софтуер чрез JavaScript код извършва кликове на банери от рекламната платформа на Google. Всеки клик носи приходи на автора на вируса.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички