Над 5 млн. подписа събра петиция за отмяна на Brexit


Над 5 млн. подписа събра петиция за отмяна на Brexit
Снимка: Pixabay

2124

Петицията с искане за отмяна на Brexit и запазването на членството на Обединеното кралство в Европейския съюз късно в неделя надхвърли 5 милиона събрани подписи. Тази петиция получи най-широка подкрепа от всички допитвания, публикувани някога на уебсайта на британския парламент, предаде TACC, цитирана от агенция "Фокус".

Преди това рекордът за популярност бе в петицията за провеждане на повторeн референдум за Brexit, която събра 4 милиона и 150 хиляди подписи през 2016 година.

"Правителството многократно е заявявало, че оттеглянето от ЕС е "волята на народа". Трябва да сложим край на това начинание, като демонстрираме силата на обществената подкрепа за идеята да останем в ЕС. Референдумът може да не се проведе, затова гласувайте сега", се казва в петицията.

Припомняме, че събирането на подписи за петицията започна на 20 февруари. До 18 март тя събра 10 хиляди подписа, до 20 март броят им надхвърли 100 хиляди, а на следващия ден над 2 милиона души бяха положили подписите си. Според действащата във Великобритания процедура всяка петиция, която е събрала повече от 10 хиляди подписа, изисква официален отговор на правителството, а след достигане на 100 хиляди подписа, тя трябва да се разгледа в парламента.

В същото време няма гаранция, че исканията на поддръжниците на петицията ще бъдат удовлетворени. Правителството на Обединеното кралство и неговият ръководител Тереза Мей категорично се противопоставят на оттеглянето на известие за намерението на Великобритания да напусне ЕС, което Лондон изпрати в Брюксел на 29 март 2017 г., позовавайки се на член 50 от Договора от Лисабон за Европейския съюз.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички