Най-богатият човек в Азия изгуби 28 милиарда долара след мощен пазарен срив


Най-богатият човек в Азия изгуби 28 милиарда долара след мощен пазарен срив
Снимка: Adani Group

2853

Акциите на повечето компании от Adani Group продължиха да отбелязват резки загуби за трета поредна търговска сесия, тъй като компанията се опита да опровергае доклада на продавача на къси позиции Hindenburg Research, който обвини конгломерата в манипулиране на акции и "схема за счетоводни измами". Един от най-богатите хора в света продава акции напук на мръсен номер за милиарди

Adani Enterprises изтри по-ранни печалби от до 10% на борсата в Мумбай, след като групата публикува дълъг отговор от над 400 страници на доклада на Hindenburg през уикенда, заявявайки, че ще упражни правата си да "търси средства за правна защита", за да защити своите инвеститори "пред всички подходящи органи".

Цената на акциите на Adani Enterprises остава с повече от 25% по-ниска през месеца до момента, показват данните на Refinitiv. Дружеството продължи с вторична продажба на акции на стойност 2,5 милиарда долара, които бяха засенчени от пазарен срив, който заличи общо 48 милиарда долара в края на миналата седмица, пише CNBC.

Създателят на конгломерата Гаутам Адани, най-богатият човек в Азия и някога втори след Илън Мъск, изпадна от топ 5 на най-богатите в света, сривайки се до седмо място в Индекса на милиардерите на Bloomberg.

Богатството на индийския милиардер е намаляло с 27,9 милиарда долара до момента, показва индексът. Състоянието на Адани достигна своя връх от 150 милиарда долара на 20 септември 2022 г., преди да падне до 92,7 милиарда долара при затварянето на пазарите миналата седмица.

Въпреки малките печалби, наблюдавани в Adani Enterprises, други филиали на Adani Group продължиха да се сриват. Adani Total Gas и Adani Transmission паднаха с дневния лимит от 20%, Adani Green Energy падна с повече от 19%, а Adani Power загуби 5%. Adani Port първоначално отчете скромни печалби от около 10%, преди да изтрие всичките си печалби, последно търгувани с 0,2% по-ниско.

Индийският индекс Nifty 50 се търгува с 0,6% по-ниско в понеделник и се задържа на най-ниското си ниво от средата на октомври 2022 г.

"Атака срещу Индия"

Adani Group заяви, че обвиненията на Hindenburg са "планирана атака срещу Индия, независимостта, целостта и качеството на индийските институции, както и историята на растежа и амбицията на Индия", в отговора, публикуван през уикенда.

Главният финансов директор на групата Джугешиндер Сингх каза пред CNBC, че стойността на Adani Enterprises не се е променила просто поради поради нестабилността на цените на акциите, добавяйки, че вместо това се дължи на нейната "способност да създава нови бизнеси."

Той е убеден, че последващото публично предлагане на Adani Enterprises ще привлече достатъчно инвеститори. Според него докладът на Hindenburg е "просто лъжа", а моментъв, който се появява, е подбран със зла умисъл.

Hindenburg определи отговора на групата като "раздут" и заяви, че игнорира всички ключови обвинения, повгиднати срещу конгломерата. "Измамата не може да бъде замъглена от национализъм на раздут отговор, който пренебрегва всяко ключово обвинение, което повдигнахме", посочват от американската компания.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички