Най-сигурният признак на коронавирус


Най-сигурният признак на коронавирус
Снимка: iStock/Guliver

53794

Коронавирус или просто настинка? Повечето симптоми на COVID-19 приличат на тези при простуда или грип. Но един от тях е сигурен белег за зараза с коронавирус, установяват британски учени. Кой е най-сигурният признак, че сме инфектирани с COVID-19, разказва Deutsche Welle.

Температура, кашлица, загуба на вкус и/или обоняние, хрема, главоболие, болки в гърдите, крайниците или гърлото, затруднено дишане – това са симптомите, които говорят за евентуална зараза с коронавирус. Повечето от тях обаче не могат да бъдат сигурен знак за заболяване от COVID-19, тъй като се проявяват и при грип или най-обикновена настинка.

Тези два симптома са най-категорични

Учени от Лондонския университетски колеж установиха, че два от тези симптоми може да се разглеждат като сигурен признак за зараза с коронавирус: загубата на вкус или обоняние. Учените са стигнали до този извод след обстоен анализ на данни от здравните центрове в Лондон.

При близо 80% от пациентите, които се оплаквали от внезапна загуба на обоняние или вкус, учените са установили наличието на антитела. Друго тяхно заключение е, че 40% от хората, загубили вкуса или обонянието си в резултат от зараза с коронавирус, не са имали нито кашлица, нито повишена температура.

Британските учени установяват и още нещо: загубата на обоняние е по-надежден признак за зараза с коронавирус, отколкото загубата на вкус: при хората с внезапна загуба на обоняние вероятността за наличие на антитела е 3 пъти по-голяма, отколкото при пациентите, оплакващи се от загуба на вкус. Втората вълна на COVID-19: Как да не се разболеем и да останем спокойни

"Затова най-важното послание гласи: всеки, който установи, че не усеща миризмите, с които се сблъскваме всеки ден, като например миризмата на лук, чесън, кафе или парфюм, трябва незабавно да се самоизолира и да се подложи на тест за коронавирус", казва Рейчъл Батърхем от британския изследователски екип.

Какво разказват пациентите

Заедно с резултатите от проучването, изследователите публикуват и свидетелствата на пациенти, проявили тези специфични симптоми. Повечето от тях са заявили, че не са имали запушен нос, но въпреки това не са били в състояние да усещат никакви миризми.

Защо можете да боледувате само веднъж от COVID-19?

Подобна е картината и при другия признак - загубата на вкус. Много от пациентите са се оплаквали, че не са били способни да усетят вкуса дори на най-лютата чушка или на най-пикантния сос. Същото важи и за всички течности.

На базата на тези изводи учените от Лондонския университетски колеж препоръчват загубата на обоняние или вкус да се възприеме като важен критерий при проследяването и установяването на заразата.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички