Налагат такса и за теглене на пенсия


Налагат такса и за теглене на пенсия
Снимка: Pixabay.com

35174

Такса за теглене на пенсията от банкомат въвежда Банка ДСК. В момента тази услуга е безплатна. Но от 1 януари 2022 г. за теглене на пари от сметка, в която НОИ превежда пенсия, ще се прилага стандартната такса за теглене от банкомат, която е 0,15% от сумата, но не по-малко от 30 ст., пише вестник "Труд".

Така, ако пенсията е 400 лв. и човек си я изтегли наведнъж, ще плати 60 ст. такса. Ако пенсионерът получава по-голяма сума и изтегли два пъти по 300 лв., ще плати 90 ст. за такси. Банковите такси скачат драстично

Някои банки все още предлагат безплатно теглене на банкомат от сметка, открита специално за получаване на пенсия. Като за обслужване на тази сметка също няма такса. При други банки пък таксата за обслужване на сметка на пенсионери е 1,80 лв., като срещу това те могат за теглят безплатно от банкомат, както и да плащат без такса битовите си сметки.

От 1 декември Банка ДСК ще събира такса съхранение в размер на 0,7% за налични средства по сметките на един човек в размер над 200 000 лв. В момента такава такса има за суми над 400 000 лв. От 1 ноември банката вдига и таксите за редица услуги за фирмите. Например таксата за банков превод нараства от 4 лв. на 6 лв. Банковите такси се вдигат рязко

В последните 4-5 години банките периодично вдигат таксите на най-използваните си услуги. Поддържането на разплащателна сметка, тегленето на пари от банкомат или на каса и преводите към друга банка поскъпнаха драстично. Някои банки таксуват дори съобщения, получени по Viber.

Една от главните причини са ниските лихви, които намаляват печалбата на банките, а те се опитват да компенсират като събират по-високи такси от клиентите.

Още от Спестявания


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички