Наличието на пари: Основният фактор за пълноценен живот според българина


Наличието на пари: Основният фактор за пълноценен живот според българина
Снимка: istock

4189

Кои са най-важните фактори за да водите пълноценен живот? Оказва се, че сред най-важните фактори за пълноценен живот за нашите сънародници е наличието на пари. Топ 5 допълват още отношения, цели и здраве и професия. Това сочат данни от национално представително проучване за пълноценния живот на "Лидл България".

Анализът включва 82 показателя, групирани в 7 категории – здраве, отдих (свободно време, хобита, интереси, почивка), отношения (социална среда и отношения с хората), пари, професия, образование, цели (стремежи, увереност, удовлетвореност). Провежда се за четвърти път от 2017 година насам.

Като група фактори значението на парите винаги е било най-голямо и затова тази група е на първо място. За разлика от индивидуалните фактори, при които първото място винаги се свързва със здравето – лично или на близките.

Макар че парите са на първо място при най-желаните фактори, в реално изпълнение те заемат последно място.

Финансовото обезпечение винаги е било в топ 10 фактора за пълноценен начин на живот на българина, като тази година проучването показва, че е на 8-о място. През 2020 година този фактор е класиран от българите на 7-мо място.

51% от българите посочват важността на финансите като фактор с голямо значение. Това е значителен ръст спрямо предходни години – 45% за 2020 г. и 2017 г. и 48% за 2018 г.

Интересни изводи има и в отговорите за това какви са най-важните фактори за финансов успех. Според българина това е здравето, като то има огромна преднина спрямо останалите фактори за финансово благополучие. Близо 70% от анкетираните са отговорили, че това е най-важният фактор. Второ и трето място заемат вложените усилия и интелекта, следвани от поемане на рискове, креативност и контакти с хората.

В анализа се отбелязва и "че нараства значението и на фактора "Ежедневни усилия", следователно освен здраве, усилия и интелект, трябва и постоянство.

Индивидуални фактори

Макар че изглежда, че факторът пари има огромно значение, здравето и семейството също затвърждават позициите си на водещи фактори, на които се крепи пълноценният живот на българина. В това отношение резултатите не се променят съществено в последните 5 години. Значителен ръст отбелязват важността на здравия сън, приятелите и социалните контакти, както и парите и постигането на желан стандарт на живот. В Топ 10 на най-важните фактори попада и липсата на стрес.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

В разгара на кризата: Всеки пети българин трудно свързва двата края

10 навика на финансово стабилните хора

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички