Наложиха вечерен час за всички заведения в София


Наложиха вечерен час за всички заведения в София
Снимка: iStock

8717

Заведенията за хранене и питейните заведения в София ще работят най-късно до 23:30 часа, обяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова във Facebook. Новото работно време ще е в сила от 1 ноември (неделя) до 12 ноември (четвъртък). Решението е на Софийския оперативен щаб в съответствие със заповедта на министъра на здравеопазването.

Вечерният час за всички заведения е предложен от самия бранш. Целта е обектите да продължат да работят при строг контрол и дисциплина, а да бъдат затворени само онези, в които дистанцията е невъзможна. Правилата остават същите – 1,5 м между столовете, съответно 3 кв. м на човек и максимум 6 души на маса.

Снощните проверки на полицията и РЗИ са открили дискотеки в Студентски град, които работят въпреки забраната. Управителите на въпросните нощни заведения ще бъдат глобени. "Проверките продължават и през следващите дни", увери Фандъкова.

Ограничението важи само за заведенията и не означава вечерен час за целия град, обясни по-рано днес столичният кмет. Засега детските градини и началните училища няма да бъдат затваряни. С маски и на дистанция по пазарите в София

Строгите мерки се налагат заради ръста на заразените в София, където в последните дни има по над 1000 нови случая на COVID-19. Цели 532 души са приети в болница, като се увеличават с 83-ма само за 2 дни. Нарастват и болните, които се нуждаят от интензивно лечение.

Болниците в столицата изнемогват, откриват нови легла, но персоналът не достига – голяма част от медицинските работници са и заразени. Търсят се доброволци.

Фадънкова призова да се спазват противоепидемичните мерки, за да опазим себе си и околните. "Правилата не са трудни, но намаляват в пъти вероятността от заразяване. Само заедно можем да намалим темпа на заразяване и така да дадем възможност лекарите ни да лекуват болните ефективно", пише тя.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички