Намалява делът на бедните у нас

Намалява делът на бедните у нас
Източник: iStock/Guliver

Делът на бедното население през последната година намалява, като неравенствата в икономиката леко са се свили. Подобрява се и общото благосъстояние на домакинствата, а рискът от бедност намалява. Това показва анализ на Института за пазарна икономика, цитиран от БНР.

Линията на бедност през последната година се запазва въпреки увеличението на доходите, обратно на икономическата логика. В същото време делът на бедното население намалява, макар и само с процент и половина, но на най-ниското ниво от 2015 г.

Хората, живеещи в риск от бедност или социално изключване, са намалели с 450 хиляди през 2018 г., като тези, които търпят материални лишения, са намалели от 30 на 21%, рекордно ниска стойност за страната ни, която, според обясненията на икономистите, се дължи на общото подобрение в благосъстоянието на домакинствата.

"Има известно подобрение в стандарта на живот, но основно означава, че неравенствата в икономиката не са толкова големи, колкото са били предходни години. Отдавам това на повишената заетост, фактът, че все повече хора работят", казва Явор Алексиев от Института по пазарна икономика, и твърди още, че малцинствата се оказват все по-често увлечени в пазара на труда.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.