НАП: Информацията за 16 млрд. лв. несъбран ДДС не е вярна


НАП: Информацията за 16 млрд. лв. несъбран ДДС не е вярна
Снимка: БГНЕС

5535

При ръст на БВП за последните три години от 18%, ръстът на приходите е 33% и това доказва добрите резултати за изсветляване на икономиката, каза пред журналисти днес Галя Димитрова, изпълнителен директор на Националната агенция за приходите.

От 2000 г. до 2017 г. са събрани около 200 млрд. лева за бюджета, уточни Галя Димитрова. През 2017 г. НАП е събрала с около една трета повече пари, от тези събрани за 2014 г., добави тя.

Цитираните в публичното пространство 16 млрд. лева скрито ДДС, не са несъбрани приходи от ДДС от 2000 г. до 2017 г., а целия обем ДДС след разкрити данъчни злоупотреби за периода. Тук са включени 5.8 млрд. лева непогасени задължения, а от тези 5,8 млрд. лева 5.4 млрд. лева са несъбираеми или трудно събираеми задължения от хора, които нямат никакво имущество, посочи Димитрова, цитирана от bTV.

Припомняме, че гражданско движение "Боец" обяви, че ще даде на прокуратурата премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов. Причината - неизпълнение на служебните задължения относно неспособността на държавата да събере ДДС за милиарди левове (конкретно - 16 млрд. лв.).

Анализ по години показва, че през 2017 г. несъбраното ДДС е четири пъти по-малко от 2011 г. Тези данни не са тайна, а се отчитат ежегодно. ДДС измамите не са български феномен, а общ проблем на ЕС. Само за година ЕС губи 150 млрд. евро от несъбран ДДС.

За 2015 г. по този показател след България има седем държави от ЕС сред тях са Португалия, Румъния и Италия.

Ние въведохме специална система за превенция преди и след регистрация на закона по ДДС което спира регистрацията на измамници. Ежемесечно се наблюдават данните за подадените декларации и специален софтуер търси несъответствия, добави Димитрова.

Прилага се солидарната отговорност от собствените и управителите на фирмите и ревизии са установили 216 млн. лева от солидарни длъжници през последните две години. Голям резултат дава и сътрудничеството с ГДБОП, МВР, прокуратурата, където има командировани служители на НАП. Вече четвърта година има засилен фискален контрол, чрез който в реално време се наблюдава превоза на стоките, допълни Димитрова.

Данни за 16 милиарда лева несъбран ДДС от 2000 г. до 2017 г. не отговоря на действителността, каза Росен Бъчваров, говорите на НАП.

На последна съдебна инстанция НАП печели над 85% от делата за данъчно-ревизионни актове. Проверките на фирми от групата на „Инерком”, която купува "ЧЕЗ – България" досега не се открили нарушения, каза още Галя Димитрова в отговор на журналистически въпрос.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички