НАП пресича "хитростите" за избягване на ДДС


НАП пресича "хитростите" за избягване на ДДС
Снимка: iStock/Guliver

16790

От НАП няма да допуснат разделянето на една дейност на много фирми с цел неплащане на ДДС, пише в. "Труд". Например в един магазин обувки да продава една фирма, а дрехи друга, и то свързани помежду си чрез собственика, персонала и използваните помещения.

Или пък в една сладкарница фризерите за безалкохолните да се държат от една фирма, а тортите – от друга, с цел да не достигнат оборота от 50 000 лв. годишно и да не плащат ДДС. Това става ясно от становище на приходната агенция по отношение прилагането на Закона за ДДС.

При наличие на случаи, например на безспорно еднородна дейност при общо използване на активи и/или човешки ресурси, формално извършвана от две или повече фирми, особено когато са свързани или действат съгласувано и при липса на ясни критерии за разпределяне на рисковете и ползите от дейността, това би могло да е индикация за обединяване на усилията на лицата за обща дейност чрез дружество по чл.357 от Закона за задълженията и договорите, пише в становището на НАП.

По силата на чл.9, ал.2 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) неперсонифицираното дружество се приравнява на юридическо лице за данъчни цели. Пример за тази хипотеза би бил случаят, в който в един и същи офис две или повече фирми осъществяват едновременно еднородна дейност, използвайки общи активи, включително човешки ресурси, посочват от НАП.

В такива случаи облагаемите обороти на участващите в неперсонифицираното дружество фирми ще бъдат обединявани, така че при преминаване на прага от 50 000 лв. да бъдат регистрирани по ДДС, допълват от НАП.

В практиката например има много случаи счетоводители да имат две фирми – едната с регистрация по ДДС, а другата без. Така в зависимост от това кой е клиентът им издават фактури с ДДС или извършват услуги без ДДС.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички