НАП проверява дали строители продават недвижими имоти на реални цени


НАП проверява дали строители продават недвижими имоти на реални цени
Снимка: Actualno.com

11663

Националната агенция за приходите се фокусира върху строителите и инвеститорите, за които в момента е най-силният период от годината. Набелязани са значителни по обем контролни мерки и проверки на строителни обекти за спазване на данъчно-осигурителното законодателство, информираха от НАП. Анализ на риска показва, че секторът ежегодно генерира щета от неплащане на данъци за бюджета в размер на около 480 млн. лв.

Пандемията не се отрази сериозно и не доведе до осезаем спадат в сградното строителство, освен това стимулира хората да обърнат парите си в имотни инвестиции. Сделките за покупко-продажба на имоти в периода на пандемията намаляват с около 8%, а непосредствено след нея се увеличават с 28%. Заради тези обстоятелства и процеси браншът е сред един от най-рисковите и е обект на постоянно наблюдение от НАП.

Данъчната агенция стимулира доброволното спазване и апелира за изповядване на имотните сделки на реалните им цени, като търси комуникация и с бранша. През април на среща-дискусия с представители на Камарата на строителите в България бяха обсъдени проблемите и затрудненията, влияещи на нормалното функциониране на дейностите в бранш "Строителство" в резултат от създадената кризисна ситуация заради войната в Украйна. НАП проявява разбиране към затрудненията на бизнеса, но следи и за изпълнението на задълженията на участниците в строителния сектор.

Тази година е предвидена за комуникационна кампания, разясняваща рисковете от изповядване на имотни сделки на по-ниски цени от реалните. Кампанията ще протече и в официалната Facebook страница на НАП.

Строителите и инвеститорите трябва да знаят, че индикации за отклонение от данъчно облагане НАП извършва ревизии по особен ред, което може да доведе до нови размери на данъци. Най-често при констатиране на несъответствия на фирмите се предлага сами да коригират грешките си и отново да подадат коректни декларации, ако не го направят започва извършване на ревизии.

Купувайте имоти на реална цена

Клиентите трябва да са запознати с рисковете при покупката на имот, когато сделката е изповядана на по-ниска от реалната цена. При разваляне на договора заради непредвиден ръст в цената, забавяне в сроковете или други неуредици, те ще могат да получат обратно само парите, вписани в документа за продажбата. Ако решат до 3 години от покупката да препродадат новия имот и пазарната му цена е по-висока от официално обявената стойност на имота при покупката, също ще загубят от разликата между реално платеното от тях и вписаната стойност в документа за покупката. Всяко второ жилище у нас се плаща с готови пари

Тъй като при измами клиентът трябва да бъде максимално защитен, експертите съветват винаги покупко-продажбата да е на реалната цена, да има строго фиксирани предварителни договори и парите да се превеждат по банка.

"Ние насърчаваме доброволното спазване, осигуряваме възможност за консултации при неразбиране на законодателството, поясняваме и разясняваме различни специфични казуси на добросъвестните данъкоплатци, за да изпълнят задълженията си. Ако не успеем по добрия начин, прилагаме контролни мерки, които обаче могат да доведа нарушителите до непредвидени разходи", посочи Борис Михайлов, изпълнителен директор на НАП.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Уволниха Румен Спецов като шеф на НАП, Булгаргаз ли е причината?

НАП започва информационни кампании срещу укриването на осигуровки

НАП проверява търговци и антракциони по морето след сигнали

В 4 от 10 проверени обекта по Черноморието има данъчно нарушение

2,4 млрд. лв. ДДС е възстановила НАП на коректни фирми

Осъдиха почти 100-годишен мъж за укриване на данъци

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички