НАП проверява Владислав Горанов заради скъпите офиси


НАП проверява Владислав Горанов заради скъпите офиси
Снимка: БГНЕС

6563

Националната агенция за приходите (НАП) е започнала проверка на Владислав Горанов, чиято консултантска фирма преди по-малко от месец закупи офиси в София на обща стойност над 750 000 лева, съобщава вестник "Сега". Дружеството "Трилема Кансълтинг" ЕООД, което е еднолична собственост на бившия финансов министър, е придобило два имота в блок 11 на бул. "Цариградско шосе". Първият представлява офис на банка с площ 145 кв. м, който се намира на партерен етаж, а вторият имот е записан като "учебна занималня на две нива" и е 136 кв. м. Към него има и прилежащо мазе. Видно от справка в имотния регистър сделката е сключена на 27 май, а материалният интерес възлиза на 752 994 лв. Продавачът е фирмата "Лазурит 94" АД.

Не е ясно от къде Владислав Горанов разполага с такава крупна сума. В последната имуществена декларации на бившия финансов министър пише, че той притежава 76 193 лв. на влог, а неговата съпруга още 11 500 лв. Консултантската му фирма, която е регистрирана преди по-малко от година, когато Горанов напусна министерския пост, пък все още не е публикувала годишен финансов отчет. Първоначално бившият министър отказваше да коментира по какъв начин е успял да събере средства за покупката на имоти, но по-късно пред няколко медии Горанов заяви, че тези 750 000 лв. са от търговската дейност на консултантската му компания, както и от заем. Видно от Търговския регистър няма учреден залог върху капитала на "Трилема Кансълтинг" ЕООД, нито пък има ипотека върху някои от имотите на Горанов.

Владислав Горанов беше начело на Министерството на финансите през второто и третото правителство на ГЕРБ до 24-ти юли миналата година. След като тръгнаха мащабните протести срещу правителството, премиерът Бойко Борисов обяви, че ще отстрани министри поради съмнения, че обслужват ДПС и бившия депутат бизнесмен Делян Пеевски. Горанов беше сред "номинираните". При освобождаването на финансовия министър Борисов го похвали за финансовата стабилност и за влизането в чакалнята преди еврозоната и го упрекна единствено за несъбраните 700 млн. лева такси и лихви от хазартния бизнесмен Васил Божков. По случая вече бившият министър беше разпитан в прокуратурата.

Обвиняемият Божков твърди в сигнал до държавното обвинение, че е плащал подкупи на Горанов и Бойко Борисов, за да заобикаля закона, като плаща по-малко такси. През годините Владислав Горанов неведнъж беше спряган за близък до ДПС и депутата на движението Делян Пеевски. Горанов беше един от тримата министри, отстранени заради съмнения, че обслужват ДПС и Пеевски. В имуществената си декларация за 2019 г. бившият финансов министър декларира два апартамента - от 82 кв. м, придобит през 2007 г., и 50 кв. м, придобит през 1997 г. Той отново декларира, че ползва безвъзмездно апартамент от 180 кв. м. Като време, от което го ползва, е посочил 2012 г. Жилището, предоставено му от кръстниците, се намира в луксозния комплекс "Есте хоум", построен от фирма на братя Домусчиеви. 

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички