Наводнението във Венеция дотук струва 1 млрд. евро

Наводнението във Венеция дотук струва 1 млрд. евро
Източник: Getty Images/Guliver

Щетите от наводнението във Венеция възлизат на около един милиард евро, обяви кметът на града-лагуна Луиджи Бруняро, след като площад Сан Марко във Венеция отново беше наводнен и затворен за обществено ползване.

По думите му окончателната сума на щетите върху домовете, бизнеса, магазините и богатото културно наследство на града ще бъде ясна, след като водата се отдръпне и градът изсъхне, предават италиански медии.

"Венеция отново се наблюдава от света и трябва да покаже, че може да успее и да се вдигне", каза кметът в интервю за вестниците Gazzettino и Messaggero.

Бруняро заяви, че Венеция създава програми за компенсиране на щетите, понесени от лица и предприятия. Семействата могат да очакват до 5000 евро финансова помощ, а предприятията до 20 000 евро. Фирмите и хората, понесли още по-сериозни загуби, могат да кандидатстват за помощ, покриваща до 70% от щетите.

Градът беше засегнат от приливна вълна с височина от над 1.5 метра, третото най-високо ниво, регистрирано досега, а емблематичният площад 20 см вода съобщи БГНЕС.

Тази седмица беше най-лошата от началото на Венецианския прилив от 1872 г. Морското равнище около Венеция е с 10 сантиметра по-високо, отколкото преди 50 години.

Миналата седмица италианското правителство обяви извънредно положение, като одобри помощ от 20 млн. евро, с която Венеция да поправи най-неотложните щети.

В няколко италиански града има висока степен на готовност след проливните дъждове, включително Венеция, където жителите и туристите се опасяват от нов опасен прилив.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.