Не е имало неофициални разговори за влизане на държавата в сделката за ЧЕЗ


Не е имало неофициални разговори за влизане на държавата в сделката за ЧЕЗ
Снимка: БГНЕС

4846

Не са провеждани неофициални разговори, в които се е предлагало на българската държава да изкупи активите на ЧЕЗ. Това каза министърът на енергетика Теменужка Петкова пред журналисти след участието ѝ в Младежкия икономически форум в УНСС.

На въпрос дали ще подаде ръка на Гинка Върбакова по време на предстоящата Комисия в Парламента, тя отговори: „Никога не съм крила, че познавам г-жа Върбакова от 20 г. и не смятам, че някой трябва да се отрича от хората, които познава. А и доброто възпитание изисква, когато двама души се видят, да си подадат ръка, независимо дали лицето отсреща се казва Гинка Върбакова или по някакъв друг начин“.

„Българската държава много отдавна е взела решение да напусне електроразпределителните предприятия. Още през 2003 г. на базата на стратегията, която е приета от тогавашното правителство и е одобрена и от тогавашния парламент, и в която е заложен като основен приоритет държавата да излезе от този бизнес. В момента са в ход и арбитражи, които текат с трите електроразпределителни предприятия, и българската държава трябва да бъде изключително прецизна и внимателна, когато се обсъждат и приемат такива решения“, заяви министърът, цитирана от "Фокус". По думите ѝ държавата има достатъчно лостове, чрез които да контролира дейността на тези ЕРП-та и тази гаранция, че държавата е на мястото си, се казва Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

„Регулаторът работи изключително професионално и компетентно и съм сигурна, че интересите на българския бизнес са защитени в максимална степен. Отделно от това законодателят е предвидил, ако някое от енергийните предприятия не изпълнява своите задължения по лиценз, тогава да има възможност съответните собственици да бъдат отстранени и на тяхно място да бъде въведена фигурата на т.нар. условен управител. Така че държавата и законодателят са помислили за това как в максимална степен да бъдат защитени интересите на българските потребители. И другото, което е, никога не трябва да забравяме, че не ЕРП-тата определят цената на електрическата енергия. Битовите потребители трябва да бъдат спокойни и българските граждани трябва да не допускат манипулации на тази тема. Цената на електрическата енергия се определя от електрическия регулатор –КЕВР“, припомни Петкова.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички