Не всички бензиностанции ще предлагат мярката от 25 ст. за гориво


Не всички бензиностанции ще предлагат мярката от 25 ст. за гориво
Снимка: iStock

27043

Не от всички бензиностанции ще се получава отстъпката от 25 стотинки за литър гориво. Само бензиностанциите, които решат, ще въведат отстъпката. Това заяви в ефира на БНТ Андрей Делчев от Българската петролна и газова асоциация. Високите цени на горивата ще останат и през 2023 г.

По думите му обектите за зареждане в по-малките населени места са заявили, че няма да прилагат мярката за отстъпката за горивата. Делчев обясни, че първата работа на ползвателя е да провери къде ще му направят отстъпката от 25 ст. за литър гориво и уточни, че никоя от големите вериги не е отказала да прилага мярката.

По думите на Делчев служителите на бензиностанциите са подготвени, за да може отстъпката да започне да се прилага безпрепятствено. "Големите вериги са поели ангажимент, че ще прилагат мярката, за целта трябва да се покаже талонът на превозното средство. Процесът ще отнеме повечко време на касите и ще е нужно търпение", заяви Делчев.

Той подчерта, че отстъпката за горивото ще бъде приспадана на касата с талона на управлявания от водача мотор, мотопед или лек автомобил. Отстъпката ще се вижда на касовата бележка, като няма ограничение в зарежданото количество бензин – зависи от големината на резервоара.

По думите на Андрей Делчев мярката с 25 стотинки отстъпка за горивата върви по график. Текстът за 25 ст. отстъпка от цените на горивата влиза в сила до 3 дни след обнародването в Държавен вестник, което на практика е днес. "Ако днес ви върнат 25 ст. за литър гориво, след това бензиностанцията няма да може да претендира да си върне тези пари", обясни представителят на БПГА.

Според него мярката ще влезе в сила в събота, като се предполага, че срокът се дава, за да могат фирмите да се подготвят. Експертът отбеляза, че през последната седмица цените на горивата са стабилни или се променят с по една стотинка.

С около 25% са се повишили цените на горивата от началото на войната в Украйна. "Ако потокът на руски петрол в България спре, това ще доведе до логистични трудности и цената (на горивата) ще скочи", предупреди Делчев. Горивата отново поскъпват, с колко скочиха цените?

Според специалиста допълнителните проверки на пазара на горивата са добре дошли, но ефектът от тях се повява между 3 и 6 месеца. "За някои от веригите на бензиностанции проверката е започнала преди година и още няма резултат. После се вижда, че няма картел и няма увеличение на цените", заяви още Делчев.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Колко гориво могат да си купят във всяка държава от ЕС?

Лоша новина: Вече купуваме петрола по 250 долара за барел

Европейско ембарго срещу руския петрол: Какво ще стане с цените?

Колко петрол внася ЕС от Русия и кои страни са най-зависими?

Европа или Русия - кой ще пострада повече от петролното ембарго?

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички