Субсидии за тютюн - вратички и след 2013

Могат да се възползват от агроекологичните плащания на бъдещата ПРСР

Субсидии за тютюн - вратички и след 2013

Не искаме да имаме целенасочена субсидия за тютюн, но българските производители на тютюн ще могат да продължат да получават плащания за единица площ и след 2013 година.

Това съобщи пред БГНЕС Роджър Уайт, говорител на европейския комисар по земеделие Дачиан Чолош.

От гледна точка на ЕК ние не можем да се върнем обратно към ситуация, в която да кажем, че ЕС ще плаща конкретно за производството на тютюн, изтъкна той.

От една страна в ЕС имаме нещо като кампания против тютюнопушенето, а от друга страна в миналото субсидирахме производителите на тютюн. По време на последната реформа на Общата селскостопанска политика ние ясно заявихме, че слагаме края на плащанията за тютюн и със сигурност през следващата година няма да има вече такъв. Мисля, че политически ще бъде много трудно отново да се върнем към тях, коментира още говорителят на европейския комисар.

Реално обаче към момента много малка част от българските тютюнопроизводители получават плащания за единица площ, тъй като за да могат да имат достъп до тези средства, те трябва да обработват минимум 10 декара т.е минимум един хектар.

Според последния анализ на земеделието в страната близо 90% от стопаните отглеждат тютюн на площ под 10 дка и няма как да получават европейски пари, освен ако не се е кооперират помежду си. Именно заради това през май зам.министърът на земеделието и храните Цветан Димитров обяви, че страната ни ще иска от Брюксел възможността през следващата година производителите на тютюн да получат държавни средства в размер на общо 73 милиона лева. Очаква се до края на годината нужното одобрение да е факт и парите да бъдат предвидени в бюджет 2013. ЕК вече два пъти разрешава тази помощ, защото тя се плаща с пари на българските данъкоплатци.

Източници от Брюксел, запознати с темата обаче твърдят, че на теория съществува възможността през следващия програмен период след 2013 година българските тютюнопроизводители да могат да получават средства и по линия на агроекологичните плащания от бъдещата Програма за развитие на селските райони, ако могат да докажат, че има ясни ползи за околната среда от тяхната дейност.

Европейската комисия би могла да одобри подобен подход именно поради ползите за околната среда. За целта онези, които сега взимат решения за това как ще изглежда програмата, трябва да предвидят тази възможност да опростят изискванията за участие в агроекологичната схема, които създадоха доста проблеми на българските производители в последните години.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.