Раят на земята


Раят на земята
Снимка:

4547

Кристално чиста, топла вода, бриз поклащащ палмовите листа и фин пясък. Някои места имат всичко това, пише lonelyplanet.com.

Ето няколко места, прилични по-скоро на рая, за любителите на летните приключения край плажа.

1. Атиу, острови Кук

Този остров има всички тропически екстри: безлюдни плажове, наситено синя вода, бели фини пясъци. Освен това на него са разположени известните варовикови пещери, сгушени в гъстата джунгла, обградена с коралови крайбрежни равнини. Някои от пещерите са използвани за погребения и може да намерите човешки кости. Но не се безпокойте, тази глава в историята на острова е отдавна затворена. Със своята флора и фауна, Атиу е притегателен център за екотуристи от цял свят.

2. Рангироа, Френска Полинезия

Несравнимият Рангироа е вторият най-голям коралов атол в света. Повечето хора идват тук за да се гмуркат, но какво лошо има и да си лежите на плажа с коктейл в ръка? Мястото има и огромна лагуна, която по-скоро изглежда като масивно вътрешно море. Името Рангироа означава „огромно небе”, което допълнително добавя към перспективата ни за мястото.

Ако сте в Рангироа около 15 февруари ще заварите танци, песни и успокояващите звуци от укулеле на фестивала Moorea Tere Fa’ati.

3. Куна Яла, Панама

Ако в речника погледнете под „тропически рай” най-вероятно ще видите снимка на архипелага Куна Яла. Тези малки острови (известни още като Сан Блас) са част от полуавтономната територия на хората куна. Разбира се, мястото включва пълен пакет райски красоти като палмови дървета, прекрасни плажове, сламени къщурки и неувяхващ чар. Големият бизнес не е успял да се добере до Куна Яна, заради редицата природозащитни закони, целящи да запазят околната среда. Така че, без грозни хотели, развалящи гледката или досадни туристи. Само много необитаеми острови, които да изследвате.

4. Кейп Трибюлейшън, Австралия

Този биоразнообразен район в Куинсланд, записан като световно наследство, заслужава вниманието ви по много причини. Прекрасните плажове и древни гори се простират чак до водата. Красиви животински и растителни видове, скални басейни, разходки по дървени мостове в манговите горички на фона на назъбени планински върхове – всичко това е събрано на едно място в Кейп Трибюлейшън. На 40 минути от брега се намира Големият бариерен риф. Сега разбирате, защо наричат мястото уникална част от света.

5. Острови Джили, Индонезия

Тези три обичани острова, северозападно от Ломбок, имат всички необходими елементи за почивка: коралови рифове, зашеметяващи гледки и плажове, чиста вода, превъзходни възможности за риболов и гмуркане, както и дружелюбни местни хора. Според легендите, около острова съществува магически пръстен, който не пуска посетителите му да си тръгнат. И това наистина е така. Кой може да устои на прясна риба тон, изобилие от местна бира и абсолютна липса на моторни превозни средства в райско кътче като това?

Вземете си лодка от село Периненанг до Джили Еър (най-близкият до континента остров); много е лесно да наемете и колело, с което да обикаляте островите.

6. Фернандо де Нороня, Бразилия

Този слабо населен архипелаг край северозападното крайбрежие на Бразилия е известна дестинация за гмуркане с делфини, потънали кораби и психеделични корали. Островите са дом и на най-голямата колония тропически морски птици в западната част на Атлантическия океан. Тук няма да много сгради, но ще разполагате с мястото такова, каквото е било в последните 500 години. Само руините от бивши португалски постройки ще загатват за предишен живот на островите.

7. Лаломану, Самоа

Южната част на Тихия океан има повече море, пясък и слънце отколкото един човек може да поеме през целия си живот. Плажът Лаломану в Симоа е идеалното място за плуване и гмуркане. От плажа може да гледате необитаемия остров Намуа. Ако искате да останете на плажа, може да пренощувате в откритите колиби. Залезите на плажа са неописуеми и трябва да бъдат видяни, за да им се повярва.

8. Сан Андрес и Провиденсия, Колумбия

Ако сте фенове на карибските тропически красоти, трябва да посетите това малко райско късче с бандитска история. В тези части има голямо влияние на растафарианската култура; сигурни сме, че не е нужно да ви казваме за съпътстващите й съкровища. Това, което ще ви кажем е, че мястото изобилства на красиви плажове, заливи, пещери и местна архитектура, съчетани с много реге, ром и коктейли.

Екскурзия до „перфектното островче” на Джони Сау е задължителна. Лодките тръгват от дока близо до Аквариум Декамерон.

9. Тулум, Мексико

Тулум, намиращ се на полуостров Юкатан в мексиканския щат Кинтана Роо, е един от най-добрите плажове в света. Той е 7-километрова ивица от фин, бял пясък с перфектно синя вода и къщички в стил кабана по брега. Това не ви е достатъчно? Разходките из мястото ще ви разкрият оградения град на маите от 6-ти век (тулум означава стена на езика на маите). Наемете си евтина къщичка по крайбрежието; вървете по плажа на юг за да стигнете до руините.

10. Кабо Верде

Този архипелаг от 10 вулканични острова край бреговете на Сенегал отдавна е станал нарицателно за „мистерия”. Странна смесица от западноафрикански ритми и португалски колониализъм, Кабо Верде е най-сетне е отворен за туризъм с агресивните практики на правителството да предложат на пазара всичките му кътчета. Но бъдете внимателни: мястото може да звучи привлекателно със своята девствена брегова линия и необитаеми плажове, но то е и дом на много крехка еко система. Там ще пребивавате наред с много уникални животински видове.

Бъдете готови за отмяна на полетите от декември до март, когато е „прашният сезон”. Закъсненията на багажа са чести, така че си пригответе най-важното в ръчния багаж.

 

 

 

  • Етикети:

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички