Недостатъците в автобиографията и как да ги прикрием

Недостатъците в автобиографията и как да ги прикрием

Никоя автобиография не е перфектна. Може би сте сменяли често работните места, прекарали сте години без работа или сте завършили странна магистратура. Тези неща могат да се окажат малки недостатъци, които изпъкват в CV-то ви. Ако обаче сте креативни, можете да замаскирате тези факти или да решите дадени проблеми, без да се превръщате в лъжци. Сайтът LearnVest разказва как.

Проблем: Нямате опит в дейността, за която кандидатствате. Решението е да наблегнете на уменията, които притежавате и вече сте развили. Вместо да подчертавате позиции, които сте заемали, подчертайте свои качества. Комуникативността и организационните умения са ключови за всяка работа.

Проблем: Образованието ви няма нищо обща с желаната работа. Това е доста често срещана ситуация. Разбира се, в сфери като инженерство или медицина няма как да ви се отвори парашутът без специална квалификация. Доста фирми и компании обаче търсят хора, които тепърва да обучат. Добавете в автобиографията си секция „Специални умения” и се фокусирайте върху тях. Също така не пропускайте да отбележите, ако сте участвали в някакви интересни проекти.

Проблем: Прекарали сте много време без работа. Това може да изглежда притеснително за някои работодатели. За да замаскирате времевата дупка в CV-то си, можете например да напишете колко години сте били на дадена позиция, а не началната и крайната дата, какъвто е по-стандартният вариант. Друг начин е изобщо да не използвате традиционна бланка за автобиография, а такава, в която се набляга повече на уменията вместо на хронолоческо подреждане.

Проблем: Сменяли сте много работни места. За да не правите лошо впечатление, напишете до всяка позиция причината, поради която сте я напуснали. Бъдете конкретни, само с по едно изречение – например „преместих се в друг град” или „фирмата беше затворена”. Ако сте останали на дадена работа само няколко месеца, можете и да я махнете от автобиографията. Документът няма да пострада от това.

Проблем: Автобиографията е прекалено дълга и не знаете как да я съкратите. Ако кандидатствате за нещо, което няма нищо общо с работата ви отпреди 10 години, просто я махнете от CV-то. За по-скорошни позиции, които обаче отново не са в същата сфера, споделете малко информация. Както вече казахме, дейности за по няколко месеца също спокойно могат да се съкратят.

Проблем: Това е първата „истинска” работа, за която кандидатствате. Ако нямате особен опит и CV-то ви е празно, попълнете го с неща като завършени онлайн курсове, работата ви като доброволец (ако има такава), семинари, които сте посещавали. Естествено, подчертайте качествата, които ви правят подходящи за позицията. 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.