Осигурителните прагове с малък ръст през 2014 г.


Осигурителните прагове с малък ръст през 2014 г.
Снимка:

686

Увеличението на осигурителните прагове през следващата година  ще бъде минимално и само в 30 сектора, съобщава БТВ.
Всяка година синдикати и бизнес договарят нови минимални суми, на които трябва да се осигуряваме, в зависимост от това в кой сектор работим и на каква длъжност сме назначени. Процесът по договаряне на осигурителните прагове за 2014 вече е към края си.

За 48 от икономическите дейности синдикати и бизнес вече са сключили споразумения за праговете догодина. В 20 от тях договореният ръст е "нула", т.е. праговете се запазват, тъй като фирмите изпитват сериозни затруднения и не могат да си позволят по-голям разход за осигуровки.

Сред тези сектори са: добив на въглища, производството на безалкохолни напитки и бутилирана минерална вода, дейности по охрана и разследване. Общо около 260 000 българи са заети в дейностите, в които праговете се запазват. Ръст средно с 6 на сто ще има в 28 дейности, в които са заети близо 1 милион българи.

В хотелиерството и ресторантьорството минималните осигурителни прагове за 2014 г. скачат средно с около 1,5%. В част от услугите като козметика и фризьорство увеличението ще е с близо 6 на сто.

В търговията, с изключение на тази с лекарства и медицински стоки, ръст на праговете ще има за всички длъжности - средно с около 3,5 на сто.

В масовия случай, продавачите се назначават на позиции с праг 410 или 460 лева. През 2014 г. и двата прага скачат с по 10 лева. Тоест, от заплатата на продавачите месечно ще се удържат с около 2 лева повече за осигуровки, в случай че плащат вноски на прага.

Минималните прагове обаче не означават минимална заплата. Затова увеличението им не води до автоматично увеличение на заплатата.Често в малките фирми извън големите градове възнагражденията са под осигурителния праг, което означава че работници и работодатели се натоварват с нереално високи суми за осигуровки.

„Предлагаме да започнем да договаряме минимални заплати по дейности и професии, така че договарянето да означава увеличаване на доходите на хората", коментира Николай Николов от КТ „Подкрепа”.

Засега е ясно, че минимални осигурителни прагове ще има за 2014 г. А дали след това ще се договарят минимални заплати различни за различните дейности, е въпрос на преговори, които предстоят.

Европейската комисия вече препоръча на България да преразгледа системата си за определяне на осигурителните прагове. В понеделник ще има заседание на работна група към социалното министерство, на което ще се обсъдят постигнатите договорки за праговете за догодина. Под въпрос остава дали социалният министър ще се възползва от правото си да наложи административно увеличение там, където такива споразумения не са постигнати.

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички