Никога не слагайте пластмасови съдове в микровълновата


Никога не слагайте пластмасови съдове в микровълновата
Снимка: iStock

15815

Микровълновата печка е голямо удобство, особено когато се налага да затоплите изстиналата си храна. Никой не обича да хапва студени и безвкусни ястия. Освен това може да използвате микровълновата за размразяване, разтопяване и т.н., според това с какви функции разполага. 5 неща, които не знаете, че микровълновата ви може да прави

Вероятно знаете, че не всички материали са допустими за използване в микровълнова. Има определени съдове, които може да използвате с нея и такива, които за нищо на света не трябва да припарват до нея. Такива са пластмасовите съдове, които никога не трябва да слагате в микровълновата.

Пластмасовите съдове и прибори са много удобни, защото са леки и се почистват лесно. Но те трябва да стоят далеч от микровълновата, защото при затопляне, заради високата температура, могат да се отделят частици от пластмасата, които да попаднат в храната.

Всъщност, проучване доказва, че частиците, които се отделят при топлене на пластмаса в микровълновата, са изключително много и могат да направят хранителните продукти опасни за консумация. Те водят до риск от отключване на някои видове рак, проблеми с хормоните и плодовитостта, затлъстяване. Остаряваме по-бързо заради тези предмети у дома

Тези рискове могат да бъдат сведени до минимум, ако намалите използването на пластмаса при готвенето. Макар, четейки етикета, да виждате, че пише, че приборите и съдовете са безопасни за употреба, те съдържа опасни вещества като фталати и бисфенол А. Те осигуряват дебелината, твърдостта и гъвкавостта на пластмасата, но чрез нея могат да попаднат в организма ви. Точно това показва друго изследване, при което хората, използващи пластмасови съдове имали с 69% по-високо съдържание на бисфенол А в урината си.

Освен пластмасови прибори и съдове, риск крие и пластмасовият капак, с който захлупвате чинията, за да не пръска и цапа микровълновата. От него също могат да се отделят вредни частици, които да попаднат в храната. При затопляне на ястие, когато то е похлупено с капака, се образува конденз и капчиците по капака попадат директно върху храната.

За да си спестите риска от заразяване на храната с вредните химикали от пластмасата, но и за да продължите да се радвате на удобството от микровълновата, просто не използвайте пластмасови съдове в нея. Намалете употребата им до минимум. Има редица други качествени материали, които можете да ползвате в микровълновата, а и в готвенето и които са наистина безопасни за вас. За максимална сигурност премахнете и пластмасовия капак. Може би ще чистите малко повече, но това е по-добре, отколкото да ядете токсична храна, която може да вкара вредни химикали в организма ви.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички