Нинова оттеглила оставката си, за да няма отлив на кадри от БСП


Нинова оттеглила оставката си, за да няма отлив на кадри от БСП
Снимка: БГНЕС

3002

На ГЕРБ им предстои всичко това, през което минахме. Няма да им е леко. Това прогнозира лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

"Когато подавах оставката си, смятах, че така е морално и достойно. Дадох изход споровете в партията да се решат по най-добрия начин. По две причини я оттеглих. Моята грешка е, че не прецених правилно събитията. Започна търговия за БСП. Започнаха лобита, групи и бизнесмени да си правят планове, да си излъчват кандидати, започнаха да се притискат хората. Видях, че всичко, което правехме се разсипваше. Не допусках, че всичко това ще се случи. Втората причина бе реакцията на членовете и симпатизантите на партията", обясни още тя за оттеглянето на оставката ѝ.  

"Първоначално в партията имаше ступор, последва гняв. Започнаха цели групи членове да напускат партията и да връщат партийни книжки. Всичко това ме притесни. Дадох си сметка, че това, което градихме три години, е пред разпад. Моята оставка щеше да донесе много ниски нива на доверие и то преди местните избори. Имах два избора пред себе си - да подам оставка и да се съсипе партията като опозиция и да си живеем в диктатура, да остана лидер и минимизирам щетите от решението ми, съзнавайки, риска, който поемам", каза още Нинова пред bTV. 

По думите ѝ "нищо не се е променило в морала ми, промени се ситуацията след оставката ми. На социалистите искам да им кажа, че им благодаря и са изключително достойни хора. Въпреки трудностите, те не си продадоха достойнствата."

Нинова сподели за случай, в който член на БСП е бил изнудван от банка, в която имал кредит, че ако не гласува "правилно", ще има проблем по кредита - т.е. кредитът ще стане изискуем. По информация на Actualno.com става въпрос за човек от Враца.

На въпрос дали партийната субсидия трябва да е в размер на 1 лв. лидерът на БСП отговори, че тя трябва да се намали, но не да е 1 лв., тъй като това "ще означава край на многопартийната система и диктатура на една партия."

На въпрос колко има БСП по сметка от партийни субсидии Нинова отговори: "300-400 хил. лв. Това е отчетът на Сметната палата към края на миналата година. Харчили сме за кампанията, за медии..." Проверка на Actualno.com показа, че по отчет за миналата година БСП е имала на влог 5,4 млн. лева, а в наличност - 1 млн. лева.

По-рано пред Нова телевизия депутатът от БСП Весела Лечева заяви: "Низовите организации, симпатизантите и членовете се отнасят с уважение към моралния подход да бъде подадена оставка, но смятат, че такава не е нужна."

Лечева така и не коментира по същество как се случи така, че Корнелия Нинова първо обяви оставка, а вчера се отказа от нея. Големият ни спортист в стрелбата посочи, че била създадена „паралелна медийна реалност”, а на нито едно отчетно събрание във Велико Търново, откъдето е тя, не било казвано да има веднага оставка. „Не спечелихме изборите, но и не загубихме позиции”, даде извод Лечева пред Нова телевизия. Весела Лечева видя „огромен медиен и финансов ресурс” като основна причина БСП да не спечели евроизборите.

Според Лечева, вътрешната опозиция в БСП е готова да се прегърне с ГЕРБ и с властта като единствен начин социалистите да останат истинска партия. Щеше да е по-честно това да бъде представено пред Националния съвет на БСП и там да се дебатира, добави червеният депутат, но вместо това се завръщало задкулисие и договорки. Лечева обаче така и не посочи конкретни имена и хора, които искат да поведат БСП по посочения от нея път на „патерица на ГЕРБ”.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички