Няколко банки вдигат таксите двойно


Няколко банки вдигат таксите двойно
Снимка: iStock

29114

Нова вълна на увеличение на банкови такси започна в началото на лятото. Част от банките вдигат двойно тарифата си за услугите, които извършват при посещение на клиентите в техните клонове. Банките повишават таксите от Нова година

Поскъпването е най-вече за откриване на банкови сметки и внасянето на пари по тях, както и месечните такси за поддържане на въпросните сметки. Някои банки вече таксуват услуги, които доскоро са били безплатни, пише вестник "Сега".

Банка ДСК

От 8 юни една от най-големите банки – ДСК, вдигна двойно таксата за откриване на разплащателна сметка в офис на банката. Така вместо 2 лв. ще се плаща 4 лв. за стандартна разплащателна сметка с диференцирано олихвяване. Същата е промяната и за откриване на сметка в пакет с дебитна карта. Откриването на безсрочен влог вече се таксува с 6 лв. при доскорошни 2 лв.

С 15 лв. скача еднократната такса за доверителна (ескроу) сметка при кредитиране на физически лица по сделки за покупка на недвижими имоти. Така новата комисионна вече е 30 лв. Банковите такси се вдигат рязко

По-скромно поскъпва откриването на платежна сметка в офис на банката – от 1,51 лв. става 1,56 лв. С 0,60 лв. се вдига месечната такса за поддържане платежна сметка. ДСК въвежда и дневна такса за внасяне на пари по платежна сметка в офис на банката до 3200 лв. от 0,86 лв.

ПроКредит Банк

От 19 юли ПроКредит Банк таксува внасянето на пари в брой в нейните зони за самообслужване с 0,40% от внасяната сума, но не по-малко от 3 лева. Тарифата за теглене на пари в брой е 0,60% от сумата, като удръжката за банката отново е минимум 3 лева.

Така ако теглите пари от банкомат на ПроКредит Банк, ще ви струва 1 лев за сума до 2000 лв. При теглене на по-голяма сума таксата е 1 лев + 0,60% (но не по-малко от 3 лева) от сумата над 2000 лв.

Ако внасяте до 2000 лв. в зоната за самообслужване, тарифата е 1 лев. В случай, че внесеното е над тази граница, то се таксува с 1 лев + 0,40% (но не по-малко от 3 лева) от сумата над 2000 лв.

Първа инвестиционна банка

Първа инвестиционна банка (ПИБ) обяви, че от 5 юли ще повиши тарифите за внасяне на пари на каса и месечните такси по разплащателни сметки и междубанковите преводи. Месечната такса по разплащателните сметки в лева или чуждестранна валута се вдига с 0,50 лв. и от 5 юли става 4,50 лв. От 2,00 лв. на 2,50 лв. се вдига комисионата за безсрочен спестовен влог.

Внасянето на пари в брой до 3000 лв. в офис на ПИБ ще поскъпне от сегашните 1,50 лв., тъй като се въвежда таксуване с 0,20% от сумата, но не по-малко от 2 лв. Цената на внасянето по сметка на трето лице в ПИБ също се вдига до 0,50% или минимум 5 лв. Сегашната такса е 0,45%, но не по-малко от 4,50 лв. По подобен начин се вдига и комисионната, когато наредителят не е клиент на банката. Банковите такси скачат драстично

3 лв. повече ще се заплаща и при междубанковите преводи на гише – така новата такса от 7 лв. ще стане 10 лв.

Райфайзенбанк

От началото на юни Райфайзен банк вече качи цените на редица свои услуги. Таксата за поддържане на разплащателна сметка е увеличена с 0,50 лв. и стана 4,50 лв. Тегленето в брой от разплащателни, спестовни и специални сметки за суми до 2000 лв. вече струва 0,5% от сумата или минимум 6 лв. на транзакция. Досега този комисион беше 5 лв. на транзакция.

С 0,1% се вдига и таксата за теглене над 2000 лв., така тя вече ще бъде 0,7%. По-високи комисионни ще се заплаща и при внасяне по каса от трети лица към клиент на банката. Поскъпват вътрешнобанковите преводи на хартия, наредени от разплащателни, спестовни или специални сметки.

Доскоро безплатната услуга на Райфайзен банк внасяне на пари по сметка, обслужваща кредит или по кредитна карта, вече се таксува с 2 лв. С 1 лев се вдигат таксите за поддържане на сметки "За заплата" и "За всеки ден".

Токуда банк

Такси вдигат и някои от малките банки, които доскоро се въздържаха от това за разлика от големите финансови институции с многобройна клентска маса.

Токуда банк съобщи, че от 27 юли скача таксата за откриване на разплащателни сметки без карта, като вместо 2 лв. тя става 4 лв. Вече ще се заплаща такса от 1 лев за внасяне на пари на каса от титуляр и упълномощено лице по сметка до 3000 лв. Комисионната за теглене на пари от сметка за суми от 3000 лв. до 30 000 лв. ще бъде от 0,50%, вместо 0,45%. За суми над 30 000 лв. таксата ще бъде 0,60%, а не 0,55%.

От 50 лв. на 200 лв. скача таксата за предварително проучване, разглеждане на документи и становище относно приемане или отказ за обслужване като клиент на чуждестранни физически лица. Междубанковият превод през БИСЕРА на хартия от 3,50 лв. се вдига на 5 лв., през системата РИНГС – 20 лв., вместо 19 лв. Поскъпват и онлайн преводите, които вече ще струват 2 лв. Получаваме пари по банка само за час

БАКБ и ЦКБ

През май БАКБ и ЦКБ вече вдигнаха тарифите си за най-ползваните банкови услуги.

Месечната такса за разплащателна сметка без карта в БАКБ бе повишена с 0,30 лв. и вече е 3,50 лв. БАКБ вдигна с 0,50 лв. комисионната за внасяне на пари по всички видове сметки до 3000 лв. Така новата такса става 1 лв.

По-скъпо ще се заплаща и за услугата теглене до 2000 лв. от разплащателни, набирателни, специални сметки, спестовен влог, детски влог и депозитни сметки. Така вместо 3,50 лв. ще се заплаща 4,50 лв.

От 18 май ЦКБ увеличи с 1 лев таксата за вътрешнобанкови преводи между сметки на един и същи клиент в банката от офис. С 1 лв. повече се заплаща от офис и преводът между сметки на различни клиенти в банката и вече струва 3 лв.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Банковите такси се вдигнаха и в кризата

Тегленето на пари от банкомат е все по-скъпо

Банките вдигат таксите и за бизнеса

Слагат такса за внасяне на пари през банкомат

Налагат такса и за теглене на пенсия

Банките вдигат таксите в клоновете, свалят ги онлайн

Още от Кредити


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички