Няколко съвета как да спестите пари при пазаруване в хранителния магазин


Няколко съвета как да спестите пари при пазаруване в хранителния магазин
Снимка: iStock

9563

Тъй като увеличаването на цените нанесе сериозен удар на бюджетите, много хора бяха принудени да намалят седмичните си разходи в магазините за храна. Тенденциозните високи цени в хранителните магазини са наболял проблем у нас и все повече хора обръщат внимание на това какво купуват, фиктивни ли са намаленията и какви са цените на продуктите в отделните супермаркети. Представяме ви няколко съвета как можете да спестите пари при пазаруване в хранителен магазин. Как да спестите пари от месечните си разходи?

1. Следете с какво разполагате

Огледайте добре шкафовете и хладилника си какви продукти имате преди да отидете в магазина. Няма смисъл да купувате повече продукти, ако вече разполагате с достатъчно количество от тях. Добър вариант е да купите нещо, което вече имате вкъщи само ако даден продукт е намален или е в промоция „2 за 1“ и има по-голям срок на годност. Освен това можете да си водите списък, за да знаете какво имате у дома, когато отидете да пазарувате.

2. Първо – зоната за намаления

Променете начина си на пазаруване и се насочете направо към намалените продукти.

Ако забележите нещо, което е в списъка ви, можете да го отметнете и така вече сте спестили малко пари. Другите по-евтини храни обикновено са в зоната за замразени храни и след това в частта с консервирани продукти.

3. Използвайте по-добре вашия фризер

Според благотворителната организация за устойчиво развитие Wrap средностатистическо домакинство губи около 700 паунда, или 1500 лв. всяка година, като изхвърля храна. По-доброто използване на фризера помага драстично да се намалят отпадъците.

„Не е тайна, че ако нещата наближават срока на годност, винаги трябва да се опитвате да ги замразите. Също така ще можете да купувате неща по-евтино в супермаркетите, които наближават срока на годност“, споделят от Warp. Продукти като мляко и сирене, дори плодове и зеленчуци, могат да бъдат замразени и запазени, когато ви потрябват.

Но все пак далеч не всички храни могат да бъдат замразявани. Не можете да размразите банан или салата и да очаквате да има същите вкусови качества. Но при използването на пудинг, супи и пр., то тогава ще спестите пари.

4. Правилно разчитане на опаковката

Голяма част от това, което купувате в супермаркета, е опаковано за удобство на магазина и логистиката, а не за това на потребителя. Колко често сте купували гъби в прозрачно фолио, само за да ги извадите от опаковката? Опаковани са така единствено, за да се транспортират по-лесно.

Една хитрост е да поставите измитата си салата върху парче кухненска хартия.

Съхраняването на плодовете в хладилника ще им помогне да издържат по-дълго, но температурата трябва е под 5°C.

5. Доверете се на експерти и специализирани магазини

Купувайте от по-малки търговци на дребно, за да използвате дългогодишния им опит. Ако отидете в местния месарски магазин, например и кажете, че имате само 20 лв. за месо за седмицата, те ще могат да ви посъветват кога и как купите най-евтино.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Как най-добре да харчим парите си при висока инфлация

Какви спестявания трябва да имаме при криза?

5 бързи начина да подобрите финансите на домакинството си

8 трика за спестяване на пари от храна

 

Още от Спестявания


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички